Dones i Homes ens movem per la Igualtat, campanya d’Ajuda en Acció

“Veus en femení: El periodisme i la lluita de les dones“,  cloenda de Programa Ajuda en Acció Dones i Homes ens movem per la igualtat

La campanya d’Ajuda en Acció: “Dones i homes ens movem per la igualtat” farà el seu l’acte de cloenda, el dijous 11 de desembre, a La Cuina, del  Centre de Dones Francesca Bonnemaison (CCDFB)  a partir de les 18,30 h.

Amb el títol “Veus en femení: El periodisme i la lluita de les dones”,  el programa serà el següent:
1) De 18,30 a 19 hores: Benvinguda i presentacions (18:30 – 19:00). Presentació de Iuren Aldecoa i Aldecoa (Fundació Ajuda en Acció). Parlament de Marta Macias i Quesada (Directora de l’Agència Catalana de Cooperació)  i Intervenció de Mireia Solsona i Garriga (Diputada Delegada d’Educació, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona)

2) De 19:00 – 20:00: Intervenció de les ponents

  • Elvira Altés (Directora de l’estudi Representació de les dones i el gènere en els mitjans de comunicacióper al programa)
  • Sara Berbel i Sanchez (Premi Aspasia en defensa de l’equitat de gènere)
  • Fabiola Calvo Ocampo (Coordinadora per Colòmbia de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere. Experta en anàlisi de conjuntura sociopolítica i gènere)
  • Gina Anangono (Lideressa representant de la Coordinadora Nacional de Mujeres Negras CONAMUNE, Equador)

De 20:00 a 20:30. Preguntes i comentaris.  20:30 Cloenda i conclusions de l’acte.01invitacio

01aGina_ConamuneARA

Gina Anangono (foto: ARA)

Al l’acte de tancament del programa es vol subratllar la importància de l’apoderament de les dones a diferents nivells. Des de la seva participació en els espais de decisió i de poder econòmic i polític, passant per l’apoderament de les dones mitjançant els mitjans de comunicació, i sobretot tenint en compte les especificitats de les dones del sud, ja que fer informació amb justícia de gènere podria ser una eina important per a la transformació social dels seus països. Volem destacar la importància de la presa de consciència del poder individual i col·lectiu que poden tenir les dones. Aquest últim punt està directament relacionat amb la auto-valorització de les dones i de la seva dignitat. Per aquesta raó, Ajuda en Acció dona la paraula  a expertes com  Sara Berbel i Elvira Altés, i ha  convidat a  Fabiola Calvo, que ens visitarà des de Colòmbia i a Gina Anangono, lideressa comunitària de CONAMUNE a Equador.

Sobre la Campanya

La campanya d’Ajuda en Acció: “Dones i homes ens movem per la igualtat”  té com objectiu promoure l’exercici d’una ciutadania no sexista amb capacitat d’influència per a millorar l’eficàcia de la cooperació al desenvolupament a Catalunya.  I sobre tot, la campanya pretén millorar la sensibilització de la ciutadania vers la relació existent entre dones i economia en el marc de la igualtat de gènere. Cal tenir en compte que:

Encara que actualment les dones constitueixen la majoria de les persones pobres al món,
els programes de desenvolupament no els han permès treure les seves famílies,
ni sortir elles mateixes, de la situació de pobresa en la que viuen
.

En aquests moments, el “Dones i homes ens movem per la igualtat” arriba a la fase final del programa. L’11 de desembre es celebrarà l’acte de tancament del programa. La primera fase d’aquest programa  va començar al 2011, amb diferents accions, com la difusió del reportatge “Desenfocament de gènere” i la participació en fòrums internacionals d’alt nivell sobre la Cooperació al Desenvolupament com el Fòrum de Busan, durant l’any 2012 es va realitzar un informe sobre gènere i mitjans de comunicació, així com el vídeo 2 de cada 10, i es van fer diverses presentacions públiques. Al 2013 es van realitzar el subprograma “Les dones en el nou escenari econòmic”, amb diversos actes sobre la relació de les dones i l’economia, amb la participació d’economistes, mitjans de comunicació i empresaris/es.(*)  en el marc d’una experiència pionera i innovadora. Des d‘Ajuda en Acció (*) s’ha treballat sobre la presència femenina als mitjans de comunicació en els espais d’economia, un àmbit amb poca visibilitat femenina i s’ha aconseguit donar un pas important per a conscienciar sobre el paper clau de les dones a l’economia, així com establir les pautes de la seva representació als mitjans. La  realització de la campanya ha sigut possible gràcies al finançament de l’Agència Catalana de Cooperació.

(*) Ajuda en Acció és una organització de cooperació al desenvolupament independent i aconfessional, que treballa a 22 països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia per impulsar canvis estructurals que contribueixin a l’eradicació de la pobresa. Amb aquesta finalitat, des de 1981 treballa per millorar les condicions de vida de milers de persones del sud del planeta mitjançant projectes de desenvolupament integral i activitats de sensibilització amb la finalitat d’afavorir canvis estructurals que contribueixin a l’eradicació de la pobresa i les desigualtats. Porten a terme projectes d’educació per al desenvolupament i sensibilització tant en el Sud com en el Nord, i en el marc d’un d’aquests projectes es troba el programa: “Dones i homes ens movem per la igualtat”
_________________________________________________

* Referència breu de les ponents, i la seva relació amb la campanya

Elvira Altés Rufias

01ElviraAltés

Elvira Altés

Licenciada en Antropología y profesora de Periodismo de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Elvira juntament amb Ajuda en Acció, ha estat tirant endavant tota la feina del subprograma “Les dones en el nou escenari econòmic”, treballant la representació i el tractament de les dones i el gènere en la informació sobre economia. Premiada als Premis de la Comunicació no sexista 2014, que organitza l’ADPC, associació d ela que va ser cofundadora aporta una ampla trajectoria com a investigadora, experta en gènere. Ha treballat durant més de 25 anys com a periodista en diferents mitjans. El 1983 va dirigir i presentar a RNE-Radio4 el primer programa de ràdio feminista, Les dones. També va presentar i dirigir la sèrie Elles també hi eren, a partir de biografies de pioneres en tots els camps.

Ha coordinat durant 10 anys (2000-2009) la revista trimestral Dones, editada per l’ADPC i per l’Estat espanyol coordina el seguiment dels mitjans que es du a terme cada cinc anys arreu del món en el Projecte Global de Monitoreu dels Mitjans (2005 i 2010).
Destaquen les seves publicacions i investigacions sobre com es representen les dones i el gènere en els mitjans de comunicació i quina influència se’n deriva en la construcció d’identitats. La darrera recerca realitzada ha estat l’estudi Protagonistes i periodistes als mitjans de comunicació de les Illes Balears, encarregada per Ajuda en Acció i que es presentarà el proper mes de desembre. Ha publicat entre d’altres, el llibre Les periodistes en el temps de la República, Col.Vaixell de paper, Col·legi de Periodistes de Catalunya. [Consultar +info a Comunicacio 21]

01SaraBerbelPerfil

Sara Berbel

 Sara Berbel Sánchez

Doctora en Psicología Social por la Universidad de Barcelona y licenciada en Filosofía y Letras (Psicología) por la Universidad Autónoma de Barcelona. Es también profesora de tercer ciclo en la Universidad de Barcelona y la Universidad Autónoma de Barcelona. Ha sido Directora General de Igualdad de Oportunidades en el Departament de Treball de la Generalitat de Cataluña, també va ser presidenta del Instituto Catalán de las Mujeres y Coordinadora de Políticas de Igualdad en el Ayuntamiento de Barcelona. Ha recibido el Premio Aspasia en defensa de la equidad de género en marzo de 2014.

Va participar al nostre programa dins de les activitats de “Les dones en el nou escenari econòmic” i per tant pot aportar la seva visió del treball fet amb el programa i oferir la seva perspectiva des de la seva experiència laboral sobre l’apoderament de les dones amb economia, amb treball i amb política. Mirar la seva pàgina.

Fabiola Calvo Ocampo

01afabiola

Fabiola Calvo

Doctora en Ciencias Políticas y Sociología. Periodista, pedagoga, poeta y escritora. Investigadora de los fenómenos sociales y políticos en Colombia. Docente universitaria en áreas de las ciencias sociales. Consultora para organismo internacionales Investigadora sobre mujeres migrantes; mujeres periodistas en un país en conflicto armado; y participación política de las mujeres en Colombia. Trabajo cada día en la Capacitación y promoción de los derechos humanos de las mujeres y por una comunicación incluyente y no discriminadora. En el campo del periodismo, he sido redactora, reportera, corresponsal internacional, free lancer y columnista para medios de varios países. Socia fundadora y directiva de varias asociaciones en el ámbito internacional. Promotora de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género, de la Red en el Estado español y en Colombia. Autora y coautora de varios libros y ensayos sobre la violencia en Colombia, periodismo y comunicación; sobre género y migración; de poesía y, novela inédita, al igual que la tesis doctoral “Colombia 1984-1991: De la violencia política a una paz negociada”. Premio periodístico “La mujer en la Unión Europea” en 2003. Nominada para dos premios internacionales en periodismo. Reconocimiento a un trabajo periodístico por la Universidad Mohamed Ben Abdelah de Fez-Marruecos. 2011. En la actualidad, Coordinadora de la Red Colombiana de Periodistas con Visión de Género y Coordinadora por Colombia de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género. Experta en análisis de coyuntura sociopolítica y género. Podeu consultar el seu Blog:

Gina Anangono

Licenciada en Psicología, militante activa y lideresa de la Coordinadora Nacional de Mujeres Negras (CONAMUNE) de Ecuador, y durante los dos últimos años ha estado ejerciendo la secretaría de la CONAMUNE en Imbabura CONAMUNE– COMVOMUJER GIZ.

Ha sido investigadora y promotora del estudio y del proyecto “Visibilizando y atacando la violencia contra las mujeres Afro-ecuatorianas” en el Valle del Chota, así como investigadora de Las actividades económicas desarrolladas por afrodescendientes en la cuenca del rio Chota, Mira y Salinas en tiempo ancestral, para el Gobierno Parroquial de Sta. C. de Salinas (BID-MITUR-FSNF). También ha estado encargada del fortalecimiento organizativo, la coordinación, el seguimiento, monitoreo y evaluación en proyectos de protección social para el Ministerio de Inclusión Económica y Social (Carchi), así como el seguimiento, monitoreo y evaluación en el Área de Psicología para la elaboración del Plan Integral de Prevención y tratamiento de los trastornos psicológicos de la ciudad de Mira. Y finalmente trabajado como Coordinadora responsable de diversos proyectos, como la Escuela de Liderazgo para las comunidades del Valle del Chota y Mira, o el proyecto “Fortalecimiento de los tres sistemas locales de salud de la Sierra Norte del Ecuador, para PRODECI y para Ayuda en Acción. Consultar reportatge.

________________________________

[+info sobre la Campanya d’Ajuda en Acció:  Dones i homes ens movem per l’Igualtat.
Ver Notas al Facebook: Dones i homes ens movem per la igualtat

(*) [+info a Dones empresa i economia]

(*) Les dones en el nou escenari economic:  2020130913_AeAe_tríptic_donesHomes :

Consultar +info de Conamune al reportatge d’ARA

[+info a laindependent.cat]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s