L’1 de octubre del 31 les dones van obtenir el Dret a Vot

Una diada  històrica per a recordar, l’1 d’octubre de 1931, les Corts Espanyoles van aprovar el dret a vot per a les dones. I es va tenir lloc molta polémica per què s’esperava que elles decantarien els vots del 33, fins a la dreta (*).

Per aixo alguns grups polìtiques  com Esquerra de Catalunya o  grups feministes com “Feministes per la Independencia” reinvindiquen que en aquest 1 d’octubre totes vagin a votar, cal usar aquest democratic que tan ens va costar aconsseguir , el  dret a vot,   per què la lluita continua, i pot ser que en un nou Estat, es pugui plantejar com arribar a una societat feminista des dels seus inicis.

 (*) Segons Wiquipedia) Amb la Segona República, es concedí el sufragi femení. Iniciada la guerra civil de 1936-39, Frederica Montseny, com a ministra de sanitat del govern de Largo Caballero, defensà el decret sobre l’avortament, que, d’altra banda, fou aprovat per la Generalitat de Catalunya pel desembre de 1936. El curs de la guerra exigí, més i més, una participació real de les dones en les tasques d’indústria de guerra, de serveis públics, etc. Pel juliol de 1937 es creà l’Institut d’Adaptació Professional de la Dona, adscrit a la conselleria de treball, que pel març del 1938 ja havia mobilitzat per al treball 5.000 dones. Els dies 6, 7 i 8 de novembre de 1937 se celebrà, al Palau de la Música, de Barcelona, el Primer Congrés Nacional de la Dona, convocat per dones de la UGT, la CNT, el Partit Sindicalista, l’ERC, el PSUC, l’ACR, l’Estat Català i el Partit Federal Ibèric; hi assistiren 800 delegades, i es decidí la creació de la Unió de Dones de Catalunya, que organitzà posteriorment, a Barcelona, la Jornada Internacional de la Dona.
mireu el treball d’investigació al Pdf sobre la història del feminisme a Catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s