Rosa Pruna encapçala la candidatura d’ASAJA a les eleccions a cambres agràries, per la demarcació de Barcelona.

Més joves i dones per a les Cambres Agràries


ASAJA Barcelona presenta una llista amb 28 persones representatives del sector agrari i ramader. Gairebé el 75 % té menys de 30 anys, i del total, hi ha un 25 % dones. Entre aquestes dones es troben les dues candidates més joves de Catalunya, Montserrat Forns de 21 anys i Cristina Clavell, de 23. Les eleccions es celebraran el diumenge 20 de febrer, i aquesta organització agrària professional espera obtenir el lideratge del camp català que ja té a l’estat espanyol, i a la Unió Europea.

Sobre la candidatura Pruna ha assenyalat que “hi ha experiència i joventut barrejada. La gent de l’experiència aporta coses molt importants, però la joventut és el futur, i per això volem que hi hagi aquesta representació”. A més, “a la llista hi ha gent de tots els sectors, com per exemple del cultiu de la terra i del ramader; del vacu de carn, vacu de llet, porcí, oví i cabrum, avicultura, cereals, vi i cava, horta, agroturisme, forestal, plantes remeieres i medicinals, serveis agraris, etc…. Amb això donem una imatge del que realment som: empresaris, productors i, fins i tot, comercialitzadors”.

Com a presidenta d’ASAJA , l’associació agrària de joves agricultors, pot mostrar la gran feina feta -en els 10 anys d’existència de l’organització agrària- en tots els sectors del camp català. A la vegada, Pruna, com a presidenta d’AMFAR Catalunya, l’associació femenina del medi Rural, que ha complert 25 anys, aporta la seva gran experiència en treball per a què les dones agricultores i ramaderes tinguin el lloc i la consideració que es mereixen. Des de fa anys desenvolupen diferents programes europeus i estatals per a promoure a les dones rurals. “Amb Rural Activa, per exemple –explica Pruna- hem aconseguit l’apoderament de moltes dones del camp, una més gran formació i l’intercanvií d’experiències entre unes i altres”.
La campanya electoral es va iniciar el dijous 4 de febrer a la nit , amb la tradicional penjada de cartells la emblemàtica plaça porxada de Granollers: “Tothom està molt il•lusionat, per què es noten canvis i segur que la gent del camp podrà dir la seva, i s’acabarà amb tanta burocràcia inútil i costosa

A les dones li costa agafar la representativitat

Cal reconèixer que ha estat difícil aconseguir que les dones es presentin com a candidates,  normalment prefereixen no assumir tasques de representació. Però malgrat tot, cada vegada hi ha més dones compromeses i s’espera una gran participació de les dones en aquestes eleccions “per què –i segons Pruna- les dones som el motor del canvi al camp”, i  encara que sempre han estat les que han portat l’economia familiar agrícola i han ajudat en les tasques de producció, es quedaven al darrera del pare o del marit. “Ara demanem canvis i moltes es posen en primera línia. Aportem experiència i una sensibilitat especial per desenvolupar una altre tipus de comercialització dels productes”.

Entre les candidates destaquen especialment, Francisca Casanova, empresària agrícola del sector lleter, pionera en la comercialització amb màquines expenedores de llet a la comarca de Vilafranca, com una forma d’anar cap endavant i no dependre del preu de la llet que els imposen les grans superfícies. Joaquima Tusell, dirigeix junt a la seva família un negoci d’agroturisme a Llisa de Munt. Maria Angels Rial, propietària d’una explotació ramadera i d’una empresa: Semen Cardona, reconeguda a nivell europeu i internacional, com a pionera i líder en la investigació per a millorar la qualitat la raça porcina. L’any passat a Rial li va donar a Madrid el Premi a la Innovació Tecnològica Espanyola. També hi ha representació de portar agràries en zones de muntanya, com  són Salut Soler, a Viver ISerrateix,  que cultiva herbes aròmatiques medicinals i  per a cuina i Loreto Camprubí, a Guadiola del Berguedà, que mante vaques de pastura al pre-pirineu.

Les més joves són continuadores de l’explotació familiar. Montserrat Forns es dedica a Cardedeu, al negoci de producció de llet i comercialització dels seus derivats. Els Formages Mogent, tenen prestigi internacional i formen part d’un grup d’intercanvi dels millors formatges d’Europa. A la seva mare Carme Santanach ja li van donar una medalla de l’agricultura catalana al 1991 . Forns participa i és una de les promotores del grup de joves agricultors, que s’ha format al Vallès. Cristina Clavell al igual que Forns participa en aquest grup de joves i continua una tradició familiar de promoció del camp i de feina per millorar les condicions de la pagesia. A Llinars del Vallès, a prop del Montseny, treballa en la ramaderia de vaques i ovelles, a la vegada que acaba els seus estudis d’enginyeria agrònoma a Girona.

La co-titularitat és un èxit a Catalunya

Podem afirmar que nosaltres en Catalunya, hem segut pioneres en la lluita per obtenir la co-titularitat de les explotacions agràries – explica Pruna – i això ha fet que a les dones del camp se’ls hi hagi reconegut la seva vàlua. Elles són les titulars dels negocis més innovadors, i de portar endavant programes de proximitat i cura del medi ambient com és el Kilòmetre O.”

Ara la Comissió Europea amb el PAC (política agrària comuna europea) presenta un projecte per al futur de la política agrària comuna després de 2013. “El sector agrari ja tremola amb les conseqüències que aquesta reforma pot tenir, ja que cada reforma és, com deien les nostres àvies, que amb cada bugada es perd un llençol, i aquest és la por que tenim de com serà” I Pruna insisteix en què: “el que volem és que la gent entengui el nostre missatge d’eficiència i credibilitat.

Per a Pruna és molt important seguir estant a les taules sectorials i poder defensar els agricultors i ramaders en uns moments en que més ho necessiten, “ara més que mai, amb temes com la reforma de la PAC o la posada en marxa de noves normes de benestar animal, hem d’estar al davant i treballant pel sector”, comenta.

Un programa electoral ample i divers

El programa electoral que defensa ASAJA es molt ample i divers. A més d’exigir una reforma de la PAC, per no perdre competitivitat entre regions i estats membres, demanem mesures de mercat en temes de matèries primeres com la intervenció pel cereal, per evitar crisis alimentàries i pèrdues a la ramaderia. En aquest sentit, reclamem estabilitat tant en el mercat de venda com en el de compra de cereals.

Aquest programa parteix del reconeixement dels agricultors som gestors del territori, I per tant necessitem rendes viables, per tenir cura del medi ambient i mantenir una agricultura intensiva sostenible. També vol potenciar les produccions pròpies i els mercats locals, sense deixar de banda les exportacions competitives. Cal oferir la millor qualitat, reduir embalatges i transports, reduïm el CO2, i crear llocs de treball.

A Pruna li preocupa especialment que el mes joves recullin el testimoni de la continuïtat al camp “Cal tenir en compte que el sol agrícola no és urbanitzable, i els joves que volen seguir amb l’activitat agrària han de marxar a viure fora de l’explotació, comportant això despeses i problemes per a continuar les explotacions agràries familiars. Molts joves tiren la tovallola i se van a viure a les ciutats

Consultar el programa complert de la candidatura a: ASAJA notícies
Mirar més vídeos sobre Rosa Pruna i  ASAJA a moncomunicacio 
Participar en el Foro de Rural Activa

Julia López (moncomunicacio.com)

Deixa un comentari