“Espartanes en lluita”, parlen les dones, a la Casa Elizalde

L’acte “Espartanes en lluita. Veus femenines de la lluita obrera”, tindrà lloc  el divendres 28 d’abril a les 19 h, a la Casa Elizalde. (*)

Abans d’iniciar el debat podreu gaudir del documental “Coca Cola en lucha” amb debat posterior amb la directora del documental Georgina Cisquella, Maruja Ruiz (activista) Aurora Jurado (espartana), Vania Arana (kelly), Ana Corrales (estibadora), presentat per Mireia Iniesta. Aquest ha sigut Organitzat per Podemos.

Al llarg de la història les dones han tingut una importància vital al sosteniment de l’economia, fet que va passar inadvertit tant a Smith com a Marx. Les tasques de la llar eren fonamentals per a la producció del sistema capitalista. Les dones van entrar dins del món laboral perquè el capitalisme va reclamar la seva presència per poder continuar amb el seu creixement. El paper de les dones oscil·la entre la reproducció i la producció. En temps de crisi factors com l’atur i el treball de cures fan que les dones hagin de tornar a la llar, acceptar contractes de mitja jornada o sous en negre. La precarietat i la feminització de la pobresa es posen de manifest en aquest context. Tot i així elles no han deixat mai de ser actives dins l’àmbit laboral i de les lluites socials. El documental experiencial n’ha deixat constància. “Coca Cola en lucha” de Georgina Cisquella és un dels exemples més recents.

Segons les dades el 28 % de la població de Barcelona es troba en risc de pobresa. D’ aquest 28%, el 55 % són dones i el 45 % homes. Les dones tenen una taxa de risc de pobresa superior a la dels homes. Les situacions d’exclusió i manca de recursos afecten molt més les dones, que estan subjectes a uns contractes més precaris. A Barcelona hi ha més homes que tenen un contracte indefinit que dones, i elles doblen el nombre de persones que treballen amb contracte temporal . També hi ha moltes més dones que homes treballant sense contracte. En el cas de la desocupació de llarga durada la situació és la mateixa. El resultat d’aquesta segregació, precarietat i d’altres factors fa que existeixi una gran desigualtat salarial entre dones i homes. Les dones cobren un 20 % menys que els homes per la mateixa tasca i la bretxa salarial i el sostre de vidre augmenta amb la responsabilitat i amb l’edat. Per altra banda, les dones amb diversitat funcional s’enfronten a unes taxes més elevades de desocupació.La manca de permís de treball de dones migrants, de certificats d’estudis i d’altres factors com ara la transsexualitat, exclouen les dones del mercat laboral formal.[Seguir llegint a Podemos]

(*) Casa Elizalde (València 302).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s