“La corrupció te remei?”, conferència amb preguntes i respostes

La Fundació Tècnica i Humanisme ha iniciat aquesta tardor un nou cicle de  Conferències. La primera ha sigut la de Joan Josep Queralt i Jiménez, el dijous 27, amb gran èxit de públic

La  Conferència sdel doctor Queralt i Jiménez es  preguntava sobre”La corrupció té remei?.: I Aquest  doctor en Dret i Catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona va exposaramb claretat un tema de plena actualidad, i ens va donar claus i solucions.  El debat tambè va ser molt, pero que molt interessant.

01ajoanjosequeraltResumen de la Conferencia ( Fundacio Tècnica i Humanisme)
1er Pressupòsit preliminar: “La primera batalla per guanyar la corrupció és no ser fatalistes i deixar de pensar que no hi ha res a fer”.
2on Pressupòsit preliminar: “Els poderosos tenen el poder oficial i el poder de tenir el poder”.
1º Tema: “El tema del diner és relatiu”. Es revisa:
Tema Castor i la indemnització a Florentino Pérez de 1.360 milions d’Euros feta per Decret Llei en poques setmanes i que representarà un recàrrec en el rebut del gas de tots els espanyols durant 30 anys.
-Tema Canal +. Va rebre 4.500 milions d’Euros d’indemnització del Govern Zapatero.
-Tema autopistes de peatge. Donar concessions en clàusules de rescat abusives que han arribar a 500 mil milions d’Euros.
Conclusió: Son molts diners els que estan en joc però el més important és el poder dels que direccionen aquests diners.
2º Tema: “No hi ha corrupció si no hi ha corruptes” – Com més poderosos son els corruptes més barreres i més impunitat tenen.
-No és veritat la dita popular: “aquí mai passa res, els de dalt guanyen sempre”, si no que li preguntin a Urdangarin, a la Infanta Helena, a la Infanta Cristina, al Barcenas, a la Trama Gürtel, a Filesa.
-Els poderosos han vist que la Immunitat s’ha acabat però alguns encara no s’ho creuen i segueixen vivint amb una ostentació fora de control.

3º Tema: “Si no fos per la Premsa i per la Justícia, no s’hauria fet res”. Per exemple, la publicació dels papers del Bárcenas a El País el 31 de gener de 2013, que casualment va coincidir amb la conferència que la Sra. Milagros Pérez Oliva va fer a la seu de la nostra Fundació Tècnica i Humanisme, va contribuir decisivament a desemmascarar la trama de corrupció.

4º Tema: “Grup GRECO”: Destinat a avaluar la corrupció a través de documents públics. No es tracta d’un tema de normes, que ja hi son, es tracta d’un tema d’actituds que permeten no aplicar les normes. El Tribunal de Comptes de l’ Estat té 400 funcionaris dels quals més de 100 son amics o familiars i la majoria de resolucions apareixen quan ja han prescrit. La Sindicatura de Comptes de Catalunya té personal molt capacitat però fallen els organismes previs que han d’avaluar el frau i aleshores només queda el Jutjat. Espanya té 11 Jutges per 100.000 habitants mentre que Europa té 22 Jutges per 100.000 habitants, pel que no és d’ estranyar que la Justícia sigui lenta i no tenen els mitjans informàtics que precisen. A més no hi ha un compromís clar dels poders públics per controlar i aplicar la Llei de Transparència i els mecanismes que ja existeixen s’activin. Un altre problema és la dependència del Poder Judicial del Poder Polític. Sense una separació clara dels 3 Poders: Legislatiu, Executiu i Judicial.
Conclusió: No ens deixem portar pel Pessimisme. Hi ha molts mecanisme per destapar la Corrupció, començant per les estructures més properes. Els Mitjans de Comunicació social i les xarxes tenen un paper molt important en que s’apliqui la Llei de Transparència.
**************************************
Mireu en aquest PDF  01aconferen-_taller2016_2017,  amb totes les conferències i tallers (*)
Recordeu que les conferències són el darrer dijous de cada mes, des d’octubre fins a juny –excepte al desembre- al Col·legi Major Sant Jordi, Ptge. Ricard Zamora, nº 4-8 de Barcelona.

La Fundació ja ha posat en marxa la 17 Festa Solidària  anuncia pel 18 de desembre a l’Auditori del Liceu de Barcelona, de la que ja podeu reservar entrades!. Mireu la info.

Com sempre, i coincidint amb l’inici del curs escolar, la Fundació posa en marxa  les visites a les escoles per fer difusió d’hàbits saludables en el que és un dels seus projectes més emblemàtics: la Lluita Escolar Contra el Càncer.   Fa més de 30 anys que els impulsors de la Fundació Tècnica i Humanisme van iniciar un projecte de col·laboració i amistat, destinat a vincular els avenços tecnològics del món de la medicina amb el creixèment humà  i espiritual de les persones  Una llarga experiència al sector de la medicina oncològica que s’ha obert pas mitjançant la Fundació, als àmbits on la  tecnología i l’humanitat han d’estar implicades.

D’altra banda la Fundació  segueix amb en les seves iniciatives a l’Equador i al Camerun, desenvolupant una tasca centrada en l’educació i l’atenció sanitària a les comunitats més desfavorides. I com sempre, tot això no seria possible sense l’empenta de l’equip de voluntaris i voluntàries i dels professionals de l’IDOC Centre Mèdic i, per descomptat, de tots les persones que ajuden a tirar endavant totes les seves iniciatives. Pera més informació, tuqueu al   93 201 66 00, a les 19.00 hores.
(*)  Els tallers, si el número de persones inscrites ho permet, tindran lloc a la seu de la Fundació, c/ Alt de Gironella, 3-5, baixos, de Barcelona. Tel.: 625 032 425.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s