Miren Etxezarreta, parla clar i proper en “Amb Ulls de dona”

Aquesta dona, economista, lúcida i directa, es sent sobre tot activista pel canvi amb un compromís social demostrat en la seva llarga trajectoria. Va ser entrevistada a l’Ateneu Barcelonès el dilluns 26 de setembre (*)

01_amiren26_9L’entrevista l’organitza l’Observatori Cultural de Gènere, i la va fer M.Àngels Cabré, la seva directora per el programa. “Amb ulls de dona”, que fa una vegada l’últim dilluns de mes a l’auditori de l’Ateneu de Barcelona. Sempre procura escollir a dones relevants, dones relevants,  molt conegudes, i amb influència social. Va escollir a Etxezarreta, catedrática emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona, que als seus 80 anys segueix en plena activitat,  estretamente vinculada als moviments socials, perquè:  “Volen estabornir-nos amb la política, però darrera de la política, en un 99%, el que hi ha és pura economia- i així ho  explicava a la Web.

Per Etxezarreta, la economia és important, es la base de la política , i hauria de servir per entendre i millorar la vida mateiral de les persones, però actualment serveix només per a justificar els privilegis d’uns pocs – una minoria sobre els altres -la majoria”
Durant l’entrevista l’economista va explicar una mica sobre la seva llarga historia professional i acadèmica i les discriminacions que havia sofert per la seva menera de pensar, però es considera una dona amb molta sort, que ha pogut fer el que ha cregut convenient, i està sobre tot molt orgullossa d’haber promogut el grup Taifa d’estudis economics que ja porta gairebè 30 anys d’activitat. “El més important és mantenir l’espiritu crìtic, i mirar el que t’envolta des de una altra mirada”. Ella defensa que cal canviar el sistema capitalista perquè, és un sistema global mundial que s’ha dotat  d’un tipus de legislació i normes basades en l’explotació de la majoria. Cada vegada són més les persones que aixó ho tenen clar, i lluiten des de diferents àmbits. Cal tenir clar que els avenços socials sempre s’han aconsseguit amb lluites. I en quant et conformes i deixes de lluitar, el sistema recupera tots el privilegis per seguir guanyant al màx01amiren_observatoriim” Per a Etxezarreta està molt clar que cal aprofondir en l’economia des del punt de vista social. “Què vol dir baixar els salaris i acabar amb la societat del benestar?”- es pregunta- si anem cap aquest  sistema brutal en que només un pocs podran sobreviure i la resta  cada vegada tenen menys,  anirem a un caos insostenible. Cal aturar i reconduir aquest procés. No pot ser que la gent jove no tingui futur  ni esperança, i que visquem cada dia més angustiats”.

La Universitat afavoreix a una èlite
D’altra banda, aquesta prestigiosa economista tambè va ser molt crítica amb la Universitat, amb la seva situació actual i amb l’establiment universitari: “Hem creat una superestructura immensa fora de la realitat, que no forma persones critiques i innovadores, només a nous integrants de l’èlite social, cultural i econòmica. La gent sense recursos ja no es podem permetre financiar estudis universitaris, ni  seguir la competitivitat imparables de màsters i formacions  a l’extranger”.
El tema del gènere tambè va sortir diverses vegades a la conversa: “Les dones són les principals víctimes del sistema, d’una superestructura injusta que les discrimina, pero cal tenir clar que sobretot és necessari lluitat contra el sistema. No serveix de molt que algunes dones pujen l’escala social al nivell més alt, manin i guanyen tant com alguns homes, perquè aixó només afavoreix la reproducció del sistema.  Cal lluitar junts en contra d’aixó, per què de que serveix que cada vegada hi ha mes homes que tambe tenen que subsistir com moltes dones, amb 500 euros al mes?. I les qüestions socials i d’igualtat que reivindiquen les dones són economiques i tambè afavoreixen als homes. Cal lluitar contra els privilegis vinguin d’on vinguin”.
Consulteu l’article anterior publicat sobre la prestigiosa economista que viu al barri del Clot, a santmartiambveudedona.cat
(*) Dilluns 26 d’octubre a les 19h, a la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonés (c/ Canuda 6). Entrada lliure!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s