#Onsónlesdones: Volem uns mitjans més plurals. Us hi sumeu?

El dijous  28 de juliol el col·lectiu #OnSónLesDones  ha presentat el seu manifest fundacional de la iniciativa 2.0 que analitza la presència de les dones als mitjans de Comunicació de Catalunya. 

2016Onsonlesdones27juliolLa presentació, celebrada al Col·legi de Periodistes,  ha tingut una impressionant afluència de públic, el saló d’actes estava ple de gom a gom i part del públic ha hagut de seguir-la via streaming a la sala menjador del col·legi.
L’acte ha comptat amb una àmplia representació política. Neus Munté, la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, hi ha assistit en representació del govern juntament amb diferents polítics com ara Xavier Domènech, Anna Gabriel, Raúl Romeva i Alba Vergés entre d’altres.
La presentació ha anat càrrec de tres membres del col·lectiu: Elena Fonts, dissenyadora gràfica especialitzada en disseny editorial; Marta Roqueta, periodista especialitzada en gènere; i Tània Verge, professora de Ciència Política i Delegada del Rector per a les Polítiques d’Igualtat a la Universitat Pompeu Fabra.
Roqueta ha explicat que el col·lectiu està format per 50 dones de diferents perfils professionals i  experiències de vida. La iniciativa va néixer a les xarxes socials al mes de juny  i el seu objectiu és deixar constància de la presència de les opinadores als mitjans de comunicació. Entre els referents d’aquest manifest, ha destacat els treballs previs sobre Gènere i Mitjans de Comunicació realitzats per associacions com ara l’Observatori Cultural de Gènere,  l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, la Xarxa Internacional de Periodistes amb Perspectiva de Gènere i l’Associació Clásicas y Modernas. Mireu a sota el vídeo publicat de l’emissió de BTV Noticies.
Per realitzar aquest informe, han analitzat durant les tres primeres setmanes de juliol la presència de les dones als següents mitjans:

  • Mitjans escrits: La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui i Diari Ara.
  • Mitjans digitals: Vilaweb, El Nacional i Nació Digital.
  • Radio i TV: Els matins de TV3, Divendres de TV3, 8 al dia, 324 i La Illa de Robinson.

Aquest anàlisi quantitatiu ens indica que les dones continuem infrarepresentades als mitjans de comunicació catalans.

CodysK2XYAAIMY0

Tot seguit Tània Verge ha explicat que per eradicar aquesta invisibilitat, han elaborat una sèrie de propostes “en clau d’humor” que ens ajudaran a respondre a les crítiques que les dones rebem quan reclamen el nostre dret a ser representades.

CoeYX-jUEAIQPJq

Apel·lar a la meritocràcia: les dones no tenim menys coneixements que els homes, es demostra dia a dia en els resultats de proves com ara la Selectivitat.

Convidar a les expertes amb antelació: sovint els mitjans conviden als tertulians d’un moment per l’altre i això perjudica més a les dones ja que són les que s’han de fer càrrec de les responsabilitats familiars.

Donar valor a l’expertesa de la dona: no s’ha de convidar a les dones per parlar de qualsevol tema sinó que la seva participació ha d’estar vinculada al seu àmbit de coneixement.

Rebutjar qualsevol comentari masclista: els mitjans han de rebutjar les crítiques masclistes que sovint reben les dones que ocupen espais públics.

Cal fer una recerca amplia: si sempre busquem entre els de sempre, mai trobarem dones. L’Institut Català de les Dones ha publicat un llistat d’expertes a l’abast de tothom.

Equilibrar la participació de dones a la Direcció dels Mitjans

Crida als homes: els homes haurien de negar-se a participar en espais on les dones no estan representades.

Podeu signar el manifest aquí.

Per col·laborar amb el col·lectiu, escriviu a onsonlesdones@gmail.com.

Text: Soraya Soler, Fotos: Julia López

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s