Una altra dona assesinada a Hondures: Lesbia Yaneth

A quatre mesos del crim de la Berta Càceres, una altra mort d’una líder del Copinh sacseja el país. Lesbia Yaneth Urquía Urquía, de 49 anys d’edat i amb tres fills, va ser una activa militant en defensa de la natura i els drets indígenes a Hondures.

Va ser trobada morta la tarda d’aquest dimecres en un lloc conegut com Mata Mulas, a prop del botadero de Marcala, municipi on vivia al departament La Pau. Des de les protestes contra el cop d’Estat del 2009 a Manuel Zelaya, Urquía es va donar a conèixer com una destacada líder comunitària vinculada al Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (Copinh). Consultar l’article:”Conozca a Lesbia Urquía, líder medioambiental asesinada en Honduras” publicat a Telesur, i mireu el vídeo que va emetre aquest canal.

Assesinats  de dirigents indígenes mediambientals a Hondures i a  Filipines

Tant Lesbia Yanetn, i la líde ambientalista de Filipines morta dies abans, han sigut assesinades per la seva feina a favor de les seves comunitats. Causes semblants en llocs diferents del planeta, en que qualsevol activista, pero sobre tot  les dones poden pagar molt car el seu activisme. Al igual que la líder indígena Berta Càceres, assassinada el 3 de març passat, que va lluitar en contra de la construcció de la represa hidroelèctrica Aurora I del municipi Sant Josep;  la seva mort te a veure amb el poder hondureny i la propietat dels terrenys. Y es pot demostrar  que en  la seva mort violenta,  té vinculació directa la presidenta del Partit Nacional i en concret, vicepresidenta del Congrés, Gladys Aurora López (Aviat es tindran dades oficilas de l’investigació). Aixi Mateix Yaneth Urquía trevallaba per la mateixa causa, i  va defensar els drets de les comunitats i es va oposar a les concessions i privatització dels rius en aquest departament.

Consulteu l’article publicat a Entrepobles/Entrepueblos sobre les assesinats de les dirigents hondurenya i filipina, en el que també es publica el Manifesto de COPINH:
Filipinas y Honduras: Gloria Capitán y Lesbia Yaneth, basta de asesinatos de activistas ambientales

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s