“Justicia per a Berta”, acte emocionant i participatiu al Born Centre Cultural

L’acte del dilluns 2 de maig, va ser la cloenda de la Gira: “Justicia per a Berta”” que va contar amb la intervenció de Bertha Zuñiga Cáceres i Rosalina Dominguez. La sala del Born Centre Cultural estava plena a rebosar.

20160502_195053La lideressa hondurenya assassinada d’alguna forma va estar present en aques últim acte a Barcelona de “Justicia per a Berta”. Lluites i resistències a Hondures”, tant al cartell que presidia la sala, però sobre tot a les paraules de denuncia i explicació detallada de la lluita de  COPINH, en les paraules de la seva filla, Bertha, com en les intervencions de Rosalina Dominguez, que va emocionar als assistents quan va explicar sobre la importància del Rio Gualcarque, para la Comunitat Indigena i per al seu país. Tal com comentava la líder indígena  Dominguez “L’espiritu de Berta que com a dona lluitadora seguirà en el nostre río”, però que tambè semblava estar molt present a la sala del Born Centre Cultural.

Bertha Zuñiga va comentar que personalment  -malgrat que la seva vida tambe està en perill- no pararà de lluitar fins que ens conegui tot  sobre l’assessinat de la seva mare,  actui la justicia, i les empreses internacionals que esten al darrerra acepten la seva responsabilitat i abandonin el projecte d’Hidroelectrica en Rio Blanco, anomenat Agua Zarca.  Aquesta es la lluita que ara continua  la seva organització  COPINH, amb més forca encara , que  segons, les seves paraules: “Aixó es lo que voldría  la meva  mami,  perque un 01abertacacerespet4projecte no pot destruir tota una comunitat indigena, la natura de la que viuen, el río, per els interessos d’una oligarquia, la familia més rica d’Honduras, propietaria de l’empresa promotora”. Però, la jove Zuñiga, va voler afegir que si han iniciat aquesta ruta, que ara continuaran en Alemania, es para acconseguir suport internacional,  implicar a l’empresa Siemens, responsable dels treballs que s’estan fent , així como als bancs finaciadors d’Holanda i Finlandia que estan en el projecte. I es va preguntar  que com pot ser bo per al poble un projecte que s’esta portant endavant amb tanta violència, i pel qual, en  els últims temps han hagut 4 persones assassinades: Si es demostra la complicitat de l’empresa tindràn que parar les obres”.

01abertharosalinaDe la seva banda, Rosalina Domínguez, també va ser molt clara en la seva intervencions: ” Les dones indígenes tenim drets i en aquesta lluita estem liderant l’oposició a l’hidroelèctrica, perquè pensem que igual que Berta parlava amb tenim autoritat nosaltres també podem fer-ho i seguir la lluita. Parlem per la comunitat, i pel futur del nostre poble, per les nostres filles i fills.No deixarem que el govern que va prendre militarment el pais al 2009 dongui una bona part del nostre territori a empreses extrangeres i  només defensi els interessos de la oligarquia que s’ha fet amb la propietat de les terres”.  Domínguez va comentar que fa molts anys que la seva comunitat Lenca está defensant que el Riu és sagrat, per què afavoreix la vida al seu voltant, i volen que s’escolti  i es tingui en compte les alternatives que defensen, i que estan avalades per informes tècnics molt seriosos.
Quan farà dos mesos de l’assassinat de Berta Cáceres, una delegació de 5 activistes, dones i homes defensors de Drets Humans d’Hondures, organitzada pel COPINH (Consell Nacional d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures), esta fen una gira europea per cinc països  amb l’objectiu de dialogar amb responsables polítics i ONG, unir-se a les protestes nacionals enfront de les institucions que financen el projecte Agua Zarca, denunciar davant els mitjans de comunicació i el públic en general l’elevada impunitat al seu país.
Des de que  Berta Càceres, Defensora de Drets Humans internacionalment reconeguda i lideresa del poble indígena Lenca, va ser assassinada a primers de mars la familia encar ano sap res sobre les investigacions sobre el seu assessinat, després d’haver dirigit una lluita 01aBornbertacaceres(1)de molts anys contra un projecte hidroelèctric al riu.

Al 2015, Berta havia guanyat el Premi Ambiental Goldman, pel seu valent treball en defensa del riu i del seu entorn i la població local contra el projecte hidroelèctric Agua Zarca. El riu Gualcarque és sagrat per al poble Lenca i la construcció de la represa amenaça amb desviar tres quilòmetres del seu llit, posant en perill els recursos hídrics i els mitjans de vida de les comunitats Lenca. En el moment de l’assassinat, l’organització de la Berta, COPINH, estava lluitant per aturar la construcció de la represa.

L’acte va tenir lloc al Born centre  Cultural (Plaça Comercial, 12. Barcelona), a les  a les 19,30 hores, i va comptar amb
* Bertha Zúñiga Cáceres, filla de Berta Cáceres, i membre del COPINH
* Rosalina Domínguez, Consejo Indígena Río Blanco
Organitza: Plataforma Berta Vive Barcelona; amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona
Podreu trobar +info a Entrepobles. 

Més informació sobre Honduras
I podeu signar una acció de suport aquí: Siemens debe retirarse del proyecto Agua Zarca en HondurasMés informació: Enllaç a l’Informe de la Missió Internacional “Justicia para Berta Cáceres” (Març 2016)  #JusticiaParaBerta
Mireu el vídeo de l’entrevista a Bertha Zuñiga als Matins de Tv3
Podeu trobar info sobre la dansa -homenatge del Petit Ballet de Barcelona, dirigit per Isa Moren, a santmartiambveudedona.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s