Les falles 2016: del sexisme a la crítica política

En aquest article parlarem només de 3 falles, malgrat que aquestes festes falleres visitades per milers i milers  de persones. A la nit de la “cremà” del 19 de març, la feina de tot un any queda reduida a cendres.

2016FallaBenimaclet_compos

Composició Falla Benimaclet Murtra

Les falles  aquest any  van estar a punt de ser declarades Patrimoni Universal per la Unesco, però ja eren patrimoni popular des de mes d’un segle, encara que el seu origen és més antic. la Festa en honor a Sant Josep fuster, no podia ser d’una altra manera que monuments enormes amb estructures interiors de fusta, amb “ninots ” de suro blanc, cartró o poliuretà. En aquesta edició han sigut visitades per 3 millions de persones.
Les falles sempre han estat bona combinació de “ninots”, figures paròdia de personatges reals, i de cartells de to satíric, eròtic i crític. I en aquest 2016, tant a la Comunitat Valenciana, com a l’estat espanyol el món de la política donava molt de si, i ara per ara, molt menys que la política “catalana” que al 2015 va tenir més protagonisme.


Durant el franquisme la critica era més propera i menys política – mes sobre els pecats capitals – però també l’havia molt erotisme i to pujat en els missatges. De fet i durant molts anys les falles era l’únic lloc on es permetien cartells en valencià. Cal reconèixer, que als últims 30 anys de “llibertat expressiva” el món faller continua sent molt conservador, i en la majoria de les falles destaquen els continguts sexistes, i les figures femenines amb atributs exagerats. I això sembla que agrada a la majoria, sobretot als jurats que premien les falles, les decisions en aquesta ocasió han estat molt criticades i s’ha demanat la seva revisió. Es juguen centenars de milions d’euros, i les 12 falles de la “Secció Especial” posen tota la carn a la graella per emportar-se el primer premi.A20160318fallafrase120160318falles03A20160318fallacanalla2

I precisament cal destacar que el primer premi d’aquest any ha estat d’una falla amb continguts sexistes, xarons i de bastant mal gust i per aquesta raó val la pena contrastar aquesta falla, anomenada “Calla canalla”, amb un altre primer premi, però de la secció especial (la del carrer Comte Altea), i amb una realment “feminista”, la del Barri de Benimaclet.

Es comentava que el primer premi estava “arreglat” i que se sabia abans de que es plantès la falla. I és que aquesta falla de la barriada de Russafa, entre el carrer Cuba i Literat Azorín situada en un enclavament d’or, té al darrera molts interessos. I és on més diners s’inverteixen en una il·luminació, que fa brillar la nit com si fos de dia (i també es van emportar el premi en aquesta categoria). “Calla Canalla” anava sobre les floretes, i s’inventava al història de Giancomo Casabona, al XVIII i la seva cort de piropeadores que incloïa frases inventades i de mal gust a la boca de literats, cintíficos i escriptors.
19 de març,   poder estar prop de la “Crema” final d’aquesta falla porquè com una mica de ritus de purificació davant de tanta paraules amb mal gust, però també emocionava que en qüestió de segons desapareixia el esforçat i artìstic treball de tot un any.A20160318fallaVampirs

No obstant això la falla de Comte Altea/Almirall Cadarso, titulada “Millor sense por”, era un monument a la bellesa ia la delicadesa, i també un cant a vida que venç la mort i sobre la resurrecció dels “Vampirs”, que ara ” xuclen “la sang de tots. L’Artista Manuel Algarra ha aconseguit que els seus ninots, el seu estil, i els seus reclams escrits hagi estat dels més ben rebuts per tot el món. I alguns mitjans comentaven que aquesta, al costat de la de “Na Jordana”, anomenada dels “Petons” fossin les falles més populars. I segons sembla la Falla d’Algarra no era de les més cares perquè només cost 80.000 euros.
I la sorpresa més agradable és que la Falla de Benimaclet, el barri proper a les universitats, que havia aconseguit en aquesta edició col·locar unade les seves falles en l’edició especial, hagués aixecat amb “Eva” una falla veritablement “feminista”. Això si, la falla Mistral / Murtra, obra d’un jove artista valencià, Carlos Albadalejo, no va aconseguir emportar-se cap premi Per què ?. Potser ha influït que enmig de la Falla pengés un cartell contra la violència de gènere, i que tots els cartells tinguessin clars continguts a favor de les dones, i també molt clars en contra de la corrupció, assenyalant amb el dit a ” personatges “de la Junta central fallera?. Una falla que ha costat 115.000 euros, i s’ha financiat amb espònsors. Un detall:  està col·locada en una cantonada amb una de les cases de Benimaclet amb la façana més bonica del barri, i que Almodovar va triar per a la seva pel·lícula: “La Mala Educació”.
Si voleu Veure un petit de la “Cremà” del primer premi,  consulteu aquí. I si voleu consulteu  la crònica completa de TVE Internacional

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s