Nadjiba està retinguda pel seu pare al Sahara, i no pot tornar a Huelva

Si no es fa una presió internacional i es prenen mesures, la jove Nadjiba, no podrà tornar a Rociana del Condado, en Huelva.  El seu pare la reté al Sàhara per casar a la força , i  l’amenaça amb enviar-la a una “granja d’engreix”

01anajibasaharaNadjiba Mohamed ha viscut molts anys amb una familia d’acollida de Rociana del Condado en Huelva. Es necesari que  els mitjans es facin eco del assumpte i la jove pugui tornar al poble a terminar els seus estudis.

Grups feministes i de defensa dels drets humans han denunciat la situació d’una noia sahrauí, Nadjiba, que va estar diversos anys estudiant -fins a la majoria d’edat- en Savallà del Comtat, acollida per una família d’allà, i que un cop de tornada als campaments quedar retinguda allí, contra la seva voluntat, perquè la seva família vol casar a la força.
Aquest no és l’únic cas de retrocés a formes tradicionals de domini sobre les dones, que s’està produint al Sàhara quan aquestes pràctiques semblaven desterrades. El seu auge estaria relacionat amb l’impuls ideològic del radicalisme islàmic que recobra força en els països limítrofs.
Aquí a Espanya, concretament a la província de València, es va denunciar una situació similar el tractament en els mitjans de comunicació va permetre que una altra jove sahrauí en condicions semblants a les de Nadjiba, pogués ser alliberada. Ara viu a Londres.
Centenars de joves dones sahrauís podrien trobar-se en les circumstàncies de Nadjiba, la família parla fins i tot d’enviar-la a una de les “granges d’engreix”, recintes que estan proliferant a Mauritània, des del recent cop militar, en els quals es tanquen a les noies perquè es posin rollizas, i així aconsegueixin marit més fàcilment segons denuncien activistes mauritanes. Es tracta de l’exemple més flagrant de la creixent pèrdua de drets de les dones en el món sahrauí, un estat que anteriorment destacava pel progressista de les seves polítiques en contrast amb altres societats de la zona.
La retenció d’una dona major d’edat contra la seva voluntat, fins i tot pels seus pares, és il·legal al Sàhara ia Algèria, però les autoritats fan els ulls grossos si no hi ha pressió externa.
La família que la va acollir a Nadjiba està disposada a tornar-ho a fer ia donar-li suport mentre acaba els seus estudis. [+info a Huelva Informacion]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s