Ja es pot participar al Premi Jove de Còmic Sant Martí

El Premi Jove de Còmic que ha convocat l’Ajuntament de Sant Marti, per a la prevenció i eradicació de la violència masclista ja té el seu llibret de condicions per a poder participar. Les bases i calendari es van publicar al  BOP.

’Els còmics hauran de tenir com a finalitat denunciar el fenomen de la violència masclista i contribuir a la seva prevenció i eradicació, tot mostrant les desigualtats i discriminacions per raons de gènere. Les obres a concurs hauran de ser historietes e ntre una i quatre pàgines, amb un mínim de dues vinyetes. Les propostes es podran presentar des del dia 1 de setembre  fins al dia 12 d’octubre de 2015.
Podran presentar treballs nois i noies fins a 25 anys que visquin a la ciutat de Barcelona.
El Premi està organitzat pel Districte de Sant Martí, la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI i el Consorci de Biblioteques de Barcelona, amb la col•laboració del Consell de Dones de Sant Martí, l’Escola Joso -Centre de Còmic i arts  visuals-  i l’Associació Trama Serveis Culturals.
El llibret amb les bases del Premi les trobareu en el document el podreu trobar al Pdf: 01aLlibret-bases_doble pag (1)  o en aquest enllaç:

La proposta d’aquest premi  va partir de l’assemblea de  Consell de les  Dones del  Districte,  que reuneix a representants de les associacions de dones, a les responsables de la Regidoria de Dones i del PIAD.  En aquesta reunió es va valorar que el  còmic pot sensibilitzar sobre la violència masclista però, sovint reforça estereotips i fomenta discriminacions de gènere, per això és importat que ens impliquem en la creació d’imaginaris igualitaris i no sexistes.

Amb aquest objectiu, el Districte de Sant Martí, amb el suport del Consell de les Dones,  ha posat  en  maxa el Primer Premi Jove de Còmic per a la prevenció i eradiació de la violència masclista. Vinculat al Premi, s’estan oferint un cicle de tallers  perquè els i les joves puguin explorar les possibilitats creatives del còmic en la lluita per una societat més igualitària.

Donar protagonisme a la creativitat juvenil

Aquest projecte té com a finalitat sensibilitzar i implicar a les persones més joves en la lluita contra la violència masclista i per unes relacions més equitatives i igualitàries entre homes i dones, a través de l’expressió creativa en un mitjà artístic proper i assequible com és el còmic.
La violència masclista és una greu vulneració dels drets humans que, malauradament, segueix produint-se i perpetuant-se en les nostres societats. La seva eliminació depèn, en gran part, dels canvis que es produeixin en la cultura. Els discursos i les representacions culturals juguen un paper fonamental en l’educació de les persones. Construeixen el nostre imaginari col·lectiu, incentiven les nostres visions i idees sobre el món en que vivim, creen expectatives i desperten il·lusions. Poden ser una eina de transformació i cohesió social al servei de la igualtat de gènere però són també, moltes vegades, un instrument de discriminació i violència masclista, que reforça mites, prejudicis, rols i estereotips i construeix i sosté dinàmiques i estructures d’opressió i exclusió.

En conseqüència, és important incentivar en les persones joves l’anàlisi crítica, el debat i la reflexió entorn de les representacions culturals i la seva relació amb les discriminacions i violències masclistes, així com la participació activa en la creació de discursos i representacions alternatives que fomentin la igualtat i la no violència per raó de gènere. En aquest sentit, el còmic resulta una eina útil, que els hi pot permetre expressar-se de forma creativa per abordar aquestes problemàtiques, partint d’un format que els hi és propi i que tenen a l’abast.

És per això que el Districte ha posat en marxa aquest nou projecte, amb l’objectiu de sensibilitzar a adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’eradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris i no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i de la no violència

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s