Presentació a la Flor de Maig del llibre “El cooperativisme obrer al Poblenou”.

Un barri fet a cops de cooperació”, es un llibre que es va presentar el 14 de maig a  La  Flor de Maig. Una atractiva  publicació, producte d’una exhaustiva investigació de   Marc Dalmau  coeditat per l’Arxiu Històric del Poblenou i La Ciutat Invisible, cooperativa santsenca dedicada a la difusió cultural. 

01allibrecooperativisme1La presentació va estar molt concorreguda, ja que  la expectació sobre el seu contigut i per tenir el llibre a les mans va omplir la seu de la Flor de Maig, perquè   la obra tal com va explicar a la presentaciò, Jordi Fossas, president  de l’Arxiu Històric del Poblenou, “Es el resultat proper i molt entenedor d’una  veritable feina d’investigació, en la que el Marc Dalmau,  ha anat molt més enllà d’arxius i de revisar documentació escrita, i ha parlar amb tothom que tenia alguna cosa que explicar sobre el tema…i  per això ha pogut reproduir tants i tants testimonis, i fotografies que ha rescatat dels records dels propis protagonistes”. Dalmau ha escrit una obra que parla del cooperativisme al Poblenou, però sobre tot  aprofundeix sobre la història d’un barri en diferents époques, referent en molts aspectes”.

El llibre, que s’ha editat gràcies a una campanya de micromecenatge -en la que han participat  cooperatives i particulars del Poblenou- representa una reivindicació del passat com una forma de lluitar pel present i de construir el futur, i alhora es també un homenatge a tots aquelles persones treballadores que un dia van decidir ajuntar-se i crear alternatives al règim de misèria que es vivia aquells anys.
A l’acte de dijous van assistir  junt a molta gent jove,  vells i velles cooperativistes, autèntics protagonistes d’aquest moviment, que tal com remarcava Dalmau: “van treballar i participar perquè les condicions de vida de la classe treballadora fossin millors, per fer del Poblenou un barri més digne, i al servei de la gent, mitjançant la autorganització veïnal, des d’una òptica transformadora, feminista i solid01allibrecooperativismeMarcària. Aquí mateix tenim l’esemple d’algunes dones que van ser veritables testimonis del cooperativisme. Malgrat que elles oficialment no podien ser socies de debò”. Aquesta presentació va ser  molt especial i emotiva. L’autor també va remarcar  el mèrit de l’obra es sobre tot “col.lectiu” per la ajuda i el suport que ha rebut: ” Gràcies a  la mateixa gent la que te moltes coses que explicar sobre el seu barri, i que és la que millor ens pot aportar testimonis de la nostra història”. I per acabar l’acte va tenir unes paraules d’agraïment a Teresa  Gisbert que mesos abans de morir va posar el seus arxius de la Flor de Maig al seu abast.

01allibrecooperativisme2 De la seva banda, Ursula Soler, ha recordat que aquest acte s`ha real.litzat dintre del cicle “Re-existències” , i ha volgut recordar  que l’Ateneu -Cooperativa la Flor de Maig segueix endavant, i que el mateix dia d’aquesta presentació tambè s’inaugura oficialment, la Biblioteca que “com no podia ser dáltra manera han anomenat: “Teresa Gisbert”. Desprès de la presentació , es va poder gaudir d’una actuació de la Coral La Flor de Maig ( Veure vídeo),  i d’un recital de Poesía.+
El llibre es pot trobar a diferent llocs: llibreries del barri i de Barcelona, a l’Arxiu Historic del Poblenou, i a la La Ciutat Invisible.

 Un llibre de recerca que mostra l’arrel obrera al Poblenou i  que  analitza el paper que ha fet el barri barceloní com a gran bastió del cooperativisme popular A més de donar cobertura al consum bàsic, aquestes entitats van ser clau per teixir una identitat col·lectiva.

Un barri fet a cops de cooperació‘ és el segon volum de la col·lecció Memòria Cooperativa de la Ciutat Invisible. La història del segle XX del barri del Poblenou de Barcelona no es pot explicar sense les cooperatives de consum que van anar muntant els seus veïns. La Ciutat Invisible ha retratat aquest passat , juntament amb l’Arxiu Històric de Poblenou. Per fer-lo realitat, han estat recollint finançament a través d’un projecte de micromecenatge. [+info a Wilaweb]

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s