“Les dones a les cooperatives” el dijous 30 d’abril, al Casal del Barri Poblenou

El dijous 30 d’abril es farà una xerrada i presentació del documental  “Les dones a les cooperatives del Poblenou”  al casal del Barri del Poblenou , a les 19 hores. Rambla del Poblenou 49.

01acoopertaives_casal del Barri

La primera presentació del  documental:   va ser el dijous 26 de març,  a l’Ateneu Cooperativa La Flor de Maig devant de les protagonistes i de  les seves amistats. Aquest documental ha estat realitzat per les periodistes de Món Comunicació, Julia López i Susana Villafañe. l’historiador  Josep Morell ens ha parlar sobre les cooperatives de Sant Martí (*)

Antonia Prades, Carme Piqué i Maite Doñaque son dones que formen part de la historia del cooperativisme al Poble Nou. Elles van ser viure part de la seva vida a les cooperatives, tal com van explicar elles mateixes al documental, i com en va corroborar Josep Morell a la presentació. Investigador del cooperativisme i  coordinador del Taller d’Historia del Clot- Camp de l´Arpa, que entre altres coses organitza Rutes del  Cooperativisme per Sant Martí. “Malgrat que elles no podien ser socies, ni directives – va comentar Morell- i per això costa trovar testimonis, moltes van viure desde dins l’evolució d’algunes de les més importants cooperatives, i  sobre tot van participar, durant la república reivindicant, en reunions i congresos, el canvi d’Estatuts, perquè les dones puguessin ser sòcies a ple dret”.  Les protagonistes del documental parlen de La Flor de Maig , L’Artesana i Pau i Justicia, que van nèixer a finals del segle XIX, i es van desenvolupar a la primera meitat del segle XX.  “Alguna com Pau i Justicia  van continuar fins al final dels anys 80, gestionada per grups politics com el PSC, i el PSUC”, tal com recorda  Doñaque.

02_casalbarripoblenou
Els seus  records – com a treballadores i com filles de socis- són d’abans i durant la guerra, durant el franquisme i el tancament d’aquestes cooperatives. El seu testimoni és molt valuòs ja que recorden amb detalls tant l’esplendor del cooperativisme, com la seva devallada i destaquen com la unió del consum sense intermediaris, i la vida social,   afavoria al món óbrer, i era una veritable forma de vida, en la que varen participar en primera línia.

El documental tindrà una presentació publica i una taula de debat, el dijous 30 d’abril, al Casal del Barri del Poblenou a les 18,30 hores.  A   la Rambla del Poble Nou.
(*) En aquest presentació també estarà Josep Morell, aixi com experts i expertes en en món de les antigues cooperatives.

01aCoopertivesdones1

Al districte  de Sant Martí, sobre tot al Poblenou i al Clot, van ser els llocs de la ciutat de Barcelona on es van establir més cooperatives de treballadores, de consum i de relació social. Algunes havien sigut fundades a finals de segle XIX, altres van néixer durant les etapes republicanes. Després de la guerra civil moltes van tancar o es van transformar en altre tipus d’institucions. I nomès Pau i Justicia al Poble Nou es va mantenir oberta com tal fins als anys 80. La Flor de Maig va tancar definitivament
l’any 1950. El nostres testimonis, tan les que ja hem entrevistat van conèixer la historia de les cooperatives de primera mà. Són veïnes dels barris del Poble Nou, i en gairebé tots els casos, els seus pares erans socis de les cooperatives.

La Flor de Maig va ser la cooperativa més important, i la seva seu principal hi era a Carrer Doctor Trueta amb el passatge Bori. L’any 1977 va tornar a obrir, però com a Ateneu Popular Flor de Maig. Ara ha tornar a la seva activitat social mitjançant un èquip de gestió, però la propietat de l’edifici segueix sent privada, per què als anys 50 , quan va ser liquidada com a cooperativa, a la junta de direcció s’havia instalat un grup de falangistes que amb l’excusa de que es devien diners, van vendre l’edifici a algú conegut representant de l’estraperlisme. I desprès va pasar per diferents mans. I sembla que tot es va fer segons la legalitat d’aquella època. Tot un patrimoni social va pasar a mans privades. Ara sembla que es podrà mantenir amb tot tipus d’activitats gràcies  a l’equip  ampli  que la gestiona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s