A Sant Martí es convocarà el Premi Jove de Còmic 2015

Al Districte de Sant Martí  convocarà properament el Premi Jove de Còmic per a la prevenció i eradiació de la violència masclista, amb el suport del Consell de les Dones,  de la Regiduria i del consorci de Biblioteques.

La proposta va partir d’una assemblea de  Consell de les  Dones del  districte,  que reuneix a representants de les associacions de dones i a les responsables de la Regidoria de Dones i del PIAD.  En aquesta reunió es va valorar que còmic pot sensibilitzar sobre la violència masclista però, sovint reforça estereotips i fomenta discriminacions de gènere, per això és importat que ens impliquem en la creació d’imaginaris igualitaris i no sexistes.

15comicsAmb aquest objectiu, el Districte de Sant Martí, amb el suport del Consell de les Dones,  convocarà properament el Premi Jove de Còmic per a la prevenció i eradiació de la violència masclista. Vinculat al Premi, s’ofereix aquest cicle de tallers  perquè els i les joves pugueu explorar les possibilitats creatives del còmic en la lluita per una societat més igualitària. Aquests tallers se impartiran des del 15 d’abril al 11 de juny,   a les diferents biblioteques de Sant Martí (Ramón d’Alos, Josep Benet, Sant Martí, Caterina Albertt, Manuel Arranz i Xavier Benguerel) . Mireu el cartel amb els llocs i horaris.

Donar protagonsime a la creativitat juvenil

Aquest projecte té com a finalitat sensibilitzar i implicar a les persones més joves en la lluita contra la violència masclista i per unes relacions més equitatives i igualitàries entre homes i dones, a través de l’expressió creativa en un mitjà artístic proper i assequible com és el còmic.

La violència masclista és una greu vulneració dels drets humans que, malauradament, segueix produint-se i perpetuant-se en les nostres societats. La seva eliminació depèn, en gran part, dels canvis que es produeixin en la cultura. Els discursos i les representacions culturals juguen un paper fonamental en l’educació de les persones. Construeixen el nostre imaginari col·lectiu, incentiven les nostres visions i idees sobre el món en que vivim, creen expectatives i desperten il·lusions. Poden ser una eina de transformació i cohesió social al servei de la igualtat de gènere però són també, moltes vegades, un instrument de discriminació i violència masclista, que reforça mites, prejudicis, rols i estereotips i construeix i sosté dinàmiques i estructures d’opressió i exclusió.

En conseqüència, és important incentivar en les persones joves l’anàlisi crítica, el debat i la reflexió entorn de les representacions culturals i la seva relació amb les discriminacions i violències masclistes, així com la participació activa en la creació de discursos i representacions alternatives que fomentin la igualtat i la no violència per raó de gènere. En aquest sentit, el còmic resulta una eina útil, que els hi pot permetre expressar-se de forma creativa per abordar aquestes problemàtiques, partint d’un format que els hi és propi i que tenen a l’abast.

És per això que el Districte engega aquest projecte, amb l’objectiu de sensibilitzar a adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’eradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris i no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i de la no violència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s