Nou paradigma, del cor a l’acció

Anem a una nova societat que no sabem com serà, però ja podem trobar formes de vides diferents al nostre voltant. Cada un de nosaltres podem escollir si personal i col·lectivament si volem seguir en el que s’acaba, en el vell paradigma o col·laborar a posar les bases d’una nova societat, igualitària, participativa i més justa. És el que anomenem estar en el nou paradigma.

2015cancamps_11generFerran Caudet, un dels líders de la Xarxa Sostenible i Creativa, que va ser creada a València fa 5 anys, va departir un taller sobre el Nou Paradigma, el diumenge 11 de gener, a la masia d’Alqvimia de CAN CAMPS a la Garrotxa. Caudet, així com Idili Lizcano, l’amfitrió, així com els seus companys i companyes de la Xarxa, tant de València com de l’acabat de crear node de Catalunya, van aconseguir que les més de 30 persones assistents sortissin amb una mica més de saviesa d’aquesta trobada. Es va poder debatre i entendre millor que és el Nou Paradigma, que anuncia nou tipus de societat que cal aconseguir, i depèn de cadascun … “El canvi passés de llarg, si ens quedem esperant amb els braços plegats”. Per al fundador de la Xarxa Sostenible i Creativa, és fonamental “atrevir-se a fer un salt cap endavant i fer les coses d’una altra manera” – perquè segons les seves paraules, “El vell paradigma està caduc, però encara que ja no li serveix a la humanitat vol sobreviure. Per canviar les coses necessitem un empoderament personal i social. Reconnectar amb l’Energia de la Vida, amb la Bellesa i la Màgia de l’Univers “. O sigui que tots i totes hem de posar-nos mans a l’obra. Cal començar a canviar des de dins de cadasqú, i segons Caudet, una de les claus és canviar l’ordre dels nostres valors, cal intentar primer ‘Sentir‘, després ‘Fer‘, i per últim ‘Pensar‘ … Que és just el contrari de com ens han acostumat a viure “. Allò tan” racional “de” penso per tant existeixo “, ho hem de canviar per” existeixo, viu, i per tant penso i decideixo “.

L’harmonia entre el personal i el col·lectiu

Per Caudet estem en el moment oportú de donar-nos compte de la importància en la nostra existència des de l’individual i des del social. Podem unir aquestes dues energies i que estiguin en perfecte equilibri per aconseguir un nou tipus de societat. proposa un model gràfic perquè ens entenguem. Una mena de creu de ‘Santiago’, a l’horitzontal, està l’inter-relació amb el col·lectiu (cap a la dreta més, i per l’esquerra, menys), i a la vertical, l’individual, impuls cretividad (cap amunt) i dissolució (perduda o sortida) cap avall. Són els quatre impulsos de vida. I defineixen la nostra realitat, i els nostres valors, o més individualistes, o més col·lectius. Necessitem una combinació armómica, un equilibri, que s’eixampli a l’horitzontal, i s’aprofundeixi en la vertical.20150111_103106

Estem acostumats a planificar, i la vida no es planifica. El món de les idees no ens serveix per viure en el nou paradigma, només la nostra experiència en el fer. La nova pedagogia confirma el valor de l’experiència, i fer és saber. La clau és l’entusiasme i el treball. No podem viure en la coherència des d’una il·lusió de control, i en realitat viure fora de nosaltres mateixos. Segons Caudet: “Al vell paradigma no es valora el sentir a la gent. Només es dóna importància al tangible, al material, el tenir, i hem arribat a un carreró sense sortida, que va més enllà de la crisi. Si ens instal·lem en l’intangible et connectes amb els teus sentiments. Hem de lliurar-nos del que és vell, connectar amb les nostres autèntiques necessitats i SALTAR, sense por a caure en el buit, i veurem com la xarxa apareixerà. Més enllà de la por hi ha la llibertat. Des de la zona de comoditat mai arribarem a assaborir el nou paradigma “.

L’empoderament comença en un mateix

IMG-20150114-WA0001Si assumeixes la responsabilitat de la teva vida, camines cap al apoderament. Què és ser un líder natural ?, es pregunta Caudet, i entre les resposta destaca aquesta: “una persona amb autoritat moral acceptada per tots, no imposada”. Tots podem ser líders, només cal respectar la jerarquia natural. “La jerarquia natural és un ordre natural harmònic necessari per al creixement de qualsevol projecte de vida”. Fins ara només hem conegut jerarquies de poder imposades, ocultes o tolerades. Però, sense jerarquia no hi ha ordre, però els rols els assumiexen les persones. “Si tu et empoderas, jo guanyo”. Aquest és el nou paradigma. “Jo no tinc el poder per disminuir-te, sinó per ajudar a elevar-te”. “El poder personal no és per usar-lo en contra els altres. Perquè llavors seguim en el vell paradigma”.

Ja no podem seguir valorant com superiors els poders aparents, aquests poders que estan fora de cadascun, els del vell paradigma. No obstant això, el nou paradigma ens arriba  sense manual d’instruccions. El vell paradigma funciona amb plantilles que podem aplicar aquí o allà, mentre que el nou no existeixen plantilles estàtiques, sinó que les plantilles les elabores cadascun i s’ha d’actualitzar contínuament. “En realitat la vida mai s’ha adaptat a una plantilla, oi?, Es pregunta Caudet,” L’important és viure la vida des de la consciència del canvi continu”, comenta algun dels presents.

Si “la consciència” és una de les claus. El que passa és que en comptes de de prendre consciència del procés global veiem fotograma a fotograma, i perdem la perspectiva. La nostra experiència està organitzada des del formal, i ara les velles formes acceptades per tots, ja no ens serveixen, necessitem crear-ne de noves”…Segons el fundador de la Xarxa el nou paradigma ja és aquí i conviu amb el vell … “està amb nosaltres quan ens plantegem el nostre creixement personal, la contribució social i la llibertat financera, per no dependre de vells poders … és el que nosaltres anomenem l’economia humanit-zada, que té en compte l’humà en primer lloc. no és una “alternativa” és el reconeixement de l’emergència d’una nova societat, i la seva posada en marxa “. Però tenim la certesa que anem en el bon camí ?. No hi ha seguretats, la certesa només la podem trobar dins de nosaltres mateixos. . El sentir, la intuïció és el que et connecta amb la vida.IMG-20150114-WA0003

Què és la xarxa sostenible i creativa?

És una xarxa organitzativa oberta i no formal. Et permet connectar amb aquest potència de creativitat que portes dins, i amb altres persones que esten en l’mateixa ona (o freqüència).

En el vell paradigma hem creat i mana la neurosi de les formes. Però totes les formes són temporals i canviants. Creiem que allò en el que creiem és immutable, i arriba un punt en què hem de transcendir. Cal sortir de la neurosi de la forma. El problema no està en les formes sinó en la inclinació o “apego” a les mateixes

Cadascun de nosaltres som un “holó” la part més minúscula de la matèria (o àtom), i estem compostos de milers i milers de holons perquè formem part de la matèria, i de la mateixa manera el holó-àtom, quan s’integra en la molècula, adquireix noves qualitats, el mateix ens passa a tots. Segons Caudet: “pots ser un holó creatiu i formar part d’alguna cosa més. Et pots nodrir i nodrir als altres. Jo trio des del meu característica essencial com holó si em poso al servei del col·lectiu, i quan ho faig sento que el col·lectiu em retorna empoderament, va crear un cercle progressiu basat en el col·lectiu. Podem crear condicions perquè tots ens empoderem”.

Vivim en una actualització contínua. Prendre consciència d’on som, i del que hem d’expulsar perquè no cal. La dissolució i l’expulsió del vell i no servible, sana. I com a exemple comenta Caudet “hauríem d’agraïr les nostres deposicions”. La porta d’entrada i sortida és la mateixa i sempre ha d’estar oberta. Els grups tòxics són tancats, els nutritius són oberts. Cal crear les condicions perquè cada vegada més gent s’uneixi al procés de canvi.

¿Quins són els paràmetres de la jerarquia natural?

Quan avances en creixement personal et pots convertir en jerarquia natural, però segons Caudet, però hi ha uns paràmetres necessaris per reconèixer que aquestes en el camí del lideratge natural. Són aquests: Impuls de creativitat; nivell de consciència; compromís (reconegut per la resta); capacitació o esforç personal de formació i entusiasme.

20150111_093324D’altra banda, i per concloure aquesta mena de taller d’un sol dia, cal tenir en compte que hem de empodera-nos des de l’amor, mai des de l’odi o la rancúnia, que al final i torna en contra nostra. En la nostra xarxa hem comprovat -explica Caudet- que hi ha 11 energies o valors fonamentals que hem de treballar, que són importants per a la interacció i per al canvi. I tenir en compte que dins de cada item principal hi ha molts valors. I per aquest ordre són: Amor (que empodera des de dins); Generositat (solidaritat, altruisme, compartir);  Perseverança;  Coherència;  Pau (Paciència). Inspiració;  Humilitat;  Prosperitat; Harmonia;  Confiança i Plaer ( felicitat, alegria)

El nou paradigma no és una utopia, és una necessitat social i una realitat a la volta de la cantonada. Cal destacar com a explicació final que: “no es tracta d’aconseguir la societat perfecta en si mateixa, encara que si una societat millor i més pròspera. Podem i hem de ser molt més rics encara que no sigui principalment en diners o en béns materials- gaudint molt més de la nostra vida, sent fidels i honestos amb nosaltres mateixos i amb la gent que ens envolta. i la felicitat dels altres ens farà més feliços “.

Julia López Tremols

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s