Al desembre del 2014, s’ha fet la cloenda de la campanya”Dones i homes ens movem per la igualtat” d’Ajuda en Acció. Al dijous 11 de desembre a l’Espai Bonnemaison han parlat, les invitades, i col.laboradores de la Campanya, s’ha fet un debat, i s’han llegir unes conclussions, que publiquem més a baix.
La frase pronunciada per una de les invitades, que ens ha visitat des de Colombia; Fabiola Calvo (consultar reportatge anterior): “Conèixer els nostres drets és la manera perquè les dones ens poguem apoderar” es pot considera una de les conclussions d’aquest acte. I Gina Anagono, representant de la Coordinadora Nacional de Mujeres Negras CONAMUNE, Equador) ho va corroborar: “Quan un Estat com el nostre posa en marxa una legislació més avançada i reconeix la existencia del món indígena, posa les bases perquè les dones que tant i tant hen lluitat i lluiten per l’igualtat, podem decidir el nostre destí” (*)
Amb el títol “Veus en femení: El periodisme i la lluita de les dones”, el programa desenvolupat es va iniciar amb la benvinguda i
presentacions per part de Iuren Aldecoa (Fundació Ajuda en Acció) que va resumir els eixos de la Campanya. Desprès van ser el parlament de Marta Macias (Directora de l’Agència Catalana de Cooperació) i l’intervenció de Mireia Solsona (Diputada Delegada d’Educació, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona). Posteriorment van parlar Elvira Altés (Directora de l’estudi Representació de les dones i el gènere en els mitjans de comunicacióper sesenvolupat a la Campanya), Sara Berbel (Premi Aspasia en defensa de l’equitat de gènere, i col.laboradora durant l’any 2013 en actes i seminaris del programa), Fabiola Calvo Ocampo (Coordinadora per Colòmbia de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere. Experta en anàlisi de conjuntura sociopolítica i gènere) i Gina Anangono (lideressa representant de CONAMUNE, Equador)
Una campanya amb video, estudis i propostes
La campanya ‘Dones i homes ens movem per la igualtat’ s’ha desenvolupat durant els darrers 4 anys. No és la primera campanya que fa Ajuda en Acció amb visió de gènere; a la ONG no es contempla el desenvolupament sense tenir en compte a les dones, no nomès perquè són la meitat de la població sino perquè també són agents actives del canvi a les seves comunitats.
A la campanya s’ha incidit en la relació entre dones i economia, ja que sense independència econòmica no pot haver apoderament de les dones. S’ha portat a terme de manera innovadora, no nomès pel punt de vista sinó també pel mètode,ja que s’ha comptat amb altres col·lectius que habitualment no hi participen a campanyes de cooperació, com són els economistes, les empresàries, periodistes, etc…
A l’acte de cloenda s’ha parlat al voltant de l’apoderament de les dones; tant a nivell de participació en els espais de poder econòmic i polític, com a nivell dels mitjans de comunicació, tenint en compte la visió de dones del nord i del sud, i tant a nivell col·lectiu com individual.
Marta Macías, directora de l’Agència Catalana de Cooperació, ha felicitat la organització per ” haver sabut focalitzat d’una manera molt eficaç l’esforç en el tema de les dones i l’economia, que sovint no es te en compte en els projectes de cooperació”. Ha assenyalat que la campanya ha estat un exemple per a l’Agència i que es tindrà en compte com una bona pràctica. En aquest sentit, Macías ha anunciat que el Pla estratègic de cooperació de l’agència tindrà un enfocament estratègic de gènere per tal de defensar també els drets humans de les dones. “Si la cooperació no te en compte els drets de les dones, el desenvolupament no és possible”, va dir amb rotuntidat.
Les dones en el món de l’economia encara estan pitjor
A continuació, l’Elvira Altés, una de les responsables de l’estudi “Les dones en el nou escenari econòmic”, ha explicat com s’ha desenvolupat el projecte, els resultats del qual s’han plasmat en un video, 2×10 i la publicació de l’estudi que tal com va explicar. “L’encàrrec d’Ajuda en Acció va ser un repte que em va agradar molt. He desenvolupat molts estudis, pero encara no havia posat el focus en el món de l’economia, i vam treure conclussions d’un sector bastant desconegut”. Durants un mesos Altés i el seu equip van analitzar els espais d’economia del mitjans generalites i especialitzats en economiai van comprovar que la presència de dones en aquests espais és molt inferior a la dels homes (p.e. mitjans generalistes internacionals: 20%, mitjans estatals: 17%, mitjans locals: 27%; suplements d’economia: 15%). Altres dades que cal destacar tenen a veure amb la constatació de que les dones que apareixen amb una ocupació del món dels negocis, com executives o financeres són nomès un 8%, mentre que els homes són el 92% d’aquests ocupacions a les pàgines d’economia, o que aquestes surten més a notícies perifèriques o toves.
La conclusió més important de l’estudi és que els mitjans apliquen una mirada androcèntrica a les informacions, no tenen en compte la visió de gènere ni les desigualtats que impliquen determinades polítiques o decissions econòmiques. “Tampoc es plantejen la desigualtat com un tema suficientment interesant per a la seva audiència ni hi ha propostes que desafïin els estereotips de gènere; “sembla que les dones a l’economia no estiguin al lloc que els hi pertoca” Explicava Altés. Per altra banda, es va entrevistar a directors d’aquests mitjans, que deien que eren moltes les dones que no volien sortir com a protagonistes de les informacions. Tantmateix, Altés i al fi de la seva intervencio va reclamat que “una informació periodística amb visió de gènere pot ser motor de canvi social i que seria molt important tenir referents dones al món de l’economia”.
Tant Elvira Altés com Sara Berbel, durant l’ultim trimestre del 2013 van ser les protagonistes de seminaris i tallers, tant sobre aques estudi , com sobre l’apoderament de les dones a l’economia, a diverses entitats i col-legis professionales, com són el Col·legi de Economistes i el dels Periodistes, publics referents per a difondre els objetius principals de la Campanya.
En el seu torn d’intervenció, Sara Berbel va explicar que l’apoderament de les dones pot produïr canvi social i va donar unes pautes de com aconseguir aquest apoderament:
- Cal que tinguem consciència de qui som i que reconeguem les dones que ens han precedit i que ens han donant exemple, com ara la Virginia Wolf o la Wangari Matai.
- Cal desobeir les convencions socials; hem de ser com som i no demanar disculpes per això.
- Hi ha una doble penalització de les dones en llocs de decissió tant si tenen un estil “massa masculí” como si tenen un estil “massa femení” de direcció, però hem de trencar amb els estereotips i actuar en llibertat.Calen nous lideratges que combinin trets del lideratge masculí i femení.
- Visibilitzar les dones en llocs de decissió. Però, com hi poden accedir les dones? Per què hi ha només un 12% de dones als llocs directius? Només als països on hi ha quotes s’ha millorat aquesta presència. També és important tenir mentores. Així, cal fer xarxa de dones a l’ambit públic, social i econòmic. També està demostrat que quan hi ha dones als equips directius, els resultats són millors.
- Per últim, cal esperança de que juntes ho aconseguirem
Com es pot traballar per l’apoderament de les dones?
Per la seva banda, Fabiola Calvo, directora del programa Ni reinas ni cenicientas, un espai pioner sobre les dones que emiteix Canal Capital de Bogotá, i que porta més de 100 programes, ens mostra alguns exemples de les seves emisions. El programa neix de la Red Colombiana de periodistas con visión de gènero, amb l’objectiu d’acabar amb els estereotips sobre les dones, i està dirigit a les dones i fet per dones. Sobre tot reclama una igualtat de drets i donar veu a les dones anònimes, tot donant-les credibilitat, i també mostrant dones en llocs de poder. Per a Fabiola Calvo es necessari : “Conèixer els nostres drets és la manera perquè les dones ens poguem apoderar”, i cal començar a posar en marxa propostes comunicatives que arriben a tothom. Es lo que es coneix como posar en valor la feina de les dones.
La darrera intervenció de la taula va ser la de la Gina Ananagono, militant de la coordinadora de dones afrodescenents de l’Equador, que va explicar com des de la seva entitat lluiten contra la violència vers les dones i per la igualtat d’oportunitats de les dones afrodescendents, ja que hi ha factors que les fan encara més vulnerables que altres dones, com el fet de ser negres o pobres. Des de CONAMUNE treballen per l’apoderament i especialment contra la violència racial i cultural; la Gina ha explicat casos concrets de violència vers les dones “afrochoteñas” de la seva comunitat així com le accions sensibilitzadores que realitzen. Segons ella, “queda molt per fer, tot i que al seu país compten amb una Constitució i una legislació molt avançada; però per a això, cal un veritable apoderament de les dones en tots els aspectes de la seva vida”.
(*) Conclussions elaborades per Elena Tarifa. Text Final: Julia López. Fotos Susana S. Villafañe (Món Comunicació)
Veure Vídeo de Terrassa Televisió.