L’avortament i els homes

Encara que el Rajoy hagi comentat que no s’aprovarà la nova  llei en contra de  l’avortamente (que anomenen: “Llei de protecció als no-nascuts i a les embarassades”) fins que no hagi més ‘consensus’;  no cal refiar-se, perquè la ultra dreta i la cúpula reaccionaria de l’església manen… I les movilitzacions com les del TREN DE LA LLIBERTAT tindran que tornar. Segur!.. De moment us deixen amb l’interessant article de José Ángel Lozoya Gómez, membre del Foro i de la Red de Hombres por la Igualdad. (Traduït del castellà) 01abortoEls motius per avortar es poden resumir en dos: hi ha dones que no volen culminar el seu embaràs i dones que no poden fer-ho. Les primeres necessiten una llei que els permeti interrompre sense risc per a la salut, la seva dignitat o la seva llibertat; les segones-excepte quan la seva impossibilitat sigui deguda a problemes de salut-una política de suport a la natalitat que elimini els obstacles materials que els impedeixen satisfer els seus desitjos de maternitat. La llei reconeix el dret de la dona a interrompre el seu embaràs en les primeres catorze setmanes de gestació; una part del moviment feminista va considerar insuficient aquest termini, alhora que denunciava la desaparició del dret a avortar sense termini en cas de greu perill per a la vida o la salut de l’embarassada, reconegut en la llei de 1985. Que l’Estat mai hagi garantit l’avortament en els centres del Sistema Públic de Salut ha provocat diferències importants en les condicions d’accés i cobertura a aquest servei entre comunitats autònomes. Mentre que en algunes, com Andalusia, els concerts amb algunes clíniques privades gairebé permeten parlar d’avortament lliure i gratuït, en altres abunden les dones que han de pagar-se la intervenció en les clíniques privades acreditades. Avui els plans del Govern del PP converteixen les limitacions de la llei de 2010 en alguna cosa secundari, perquè amenacen el dret mateix a l’avortament. Els homes per la igualtat hem de donar suport totes les iniciatives impulsi el moviment de dones per defensar la legalitat vigent, sense deixar per això de discutir el lloc que ocupem i podem ocupar en aquesta batalla. El dret a l’avortament ens fa als homes perquè ens planteja alguns problemes:
*De llibertats: Es tracta de defensar una conquesta democràtica que garanteix la llibertat de les dones alhora que la nostra, perquè la pèrdua d’aquest dret pot forçar molts homes a assumir paternitats que ni les seves parelles volen, fins i tot quan la causa de l’embaràs sigui una fallada anticonceptiu.
*De responsabilitats: Els homes no parim però si embarazamos; de fet som responsables o coresponsables de tots els embarassos no artificials. Sempre que eyaculamos a la vagina d’una dona fèrtil sense usar preservatiu o sense tenir feta la vasectomia, assumim la possibilitat de provocar un embaràs. Podríem dir que ho estem buscant-encara que no ho desitgem-a delegar-hi el control del nostre futur.
*De relacions sexuals: L’àmbit de les relacions entre els sexes és el més resistent a la igualtat. Tot just si s’ha qüestionat el model masculí heterosexual que s’identifica amb el coit vaginal, i la majoria dels embarassos no desitjats tenen el seu origen en la resistència masculina a l’ús del condó, perquè l’educació sexual és una de les grans assignatures pendents.
*D’equitat de gènere i respecte a la seva autonomia: Les dones no necessiten el consentiment de la seva parella per avortar, però quan la gestant requereix l’opinió del fecundador, aquesta sol ser determinant en la presa de decisió.
Anteposar el criteri del fecundador quan no hi ha acord equivaldria a imposar-la embarassada. Resumint: anar una mica més enllà de la defensa dels drets de les dones passa per usar i promoure l’ús del condó, qüestionar el predomini de la penetració, reivindicar una educació sexual igualitària i recordar que tot retallada al dret de les dones sobre la seva capacitat reproductiva és violència masclista. Sevilla 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s