La cineasta colombiana Julieta Penagos, va recollir el Premi II Concurs de curtmetratges DONAMCINE

Julieta Penagos Peña  va recollir ahir el premi del jurat de la II edició de DONAMCINE pe seu  curtmetratge: “Plazas de Mercado: Mujeres y Ancestro”. La  realitzadora colombiana del programa de TV de Canal Capital: “Ni reinas ni cenicientas”, va agraïr al seu equip de la televisió de Bogotà, el haver pogut realitzar el documental, i al jurat que l’ha votat, així com  a Entrepobles , per aquest guardó, el primer  que rep fora del seu país.

premios11 La festa de lliurament de premis va tenir lloc  el dimecres 11 de juny, de 19 a 21 hores, a l’Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals, Blanquerna de Barcelona. Montse Benito, coordinadora d’Entrepobles, i Leonor Miró van presentar els premis , i desprès es ca veure una selecció dels curts guanyadors. Per part del Jurat van estar presents, Rosa Maria PalenciaMarta Figueras.

El primer premi d’aquest Concurs Internacional ha sigut de 900 euros. La productora de cine i delegada de CIMA a Catalunya, Marta Figueras,  va  presentar el premi de Penagos tot comentant que: “Plazas de Mercado: Mujeres y Ancestro”,  realizat entre Mèxic i Colòmbia, era el documental que més  valors cinematogràfics  i de contingut aportava,  encara que també va felicitar a totes les concursants per “la qualitat i el compromís amb el feminisme  de tots els curts, molt destacable, i que ens demostra que val la pena posar en imatges allò que nosaltres creiem i defensen”.  Segons ella, el jurat ha tingut molt en compte, tant en el documental premiat, com en altres destacats   que han sabut “visibilitzar las dones d’una manera positiva,tot  reconeixent els sabers i  experiències,  transmetent així l’apoderament de tantes dones que lluiten per la autonomia dels seus projectes de vida  i per extensió les de les seves famílies i comunitats” (Veure streaming  ] (Veure Pelicula guanyadora ).

martafigueras2

Penagos, que es la primera vegada  que visita Barcelona, és una jove  realitzadora colombiana del programa de TV de Bogotà: “Ni Rein​as ni ​Cenicientas”, des de  que es va iniciar  al 2011, per iniciativa de la Xarxa Colombiana de Periodistes, que presideix Fabiola Calvo, qui també dirigeix ​​aquest magazine setmanal, únic en el seu gènere, ja que està dedicat en exclusiva a visibilitzar les dones de Colòmbia, les seves activitats i propostes. Com experta en el món de l’audiovisual amb perspectiva de gènere ens v a mostrar molt orgullosa de rebre el premi DONAM CINE i així ho explicava, molt emocionada: “Vaig gravar amb molta il·lusió en el mercat de Villahermosa, a Mèxic,​ i​ ​a Bogotà.  ​Vaig parlar amb dones molt lluitadores que venen ​als mercats, mantenen les seves famílies, i en molts casos feien una cosa semblant al que van fer les seves mares i àvies. Vaig haver de fer el documental amb molt poc temps per poder presentar a concurs. És un somni haver guanyat, i em sento molt agraïda per haver el pogut fer”.

Parodiar la llei d’avortament i canviar mentalitats01_n

premios2A més el jurat també ha decidit atorgar dues mencions especials de 500 euros cadascuna als curtmetratges de nostre país:  “Carta Gràfica a Gallardón, d’Angeles Maeso, pel seu tractament visual brillant i enginyós per a denunciar les retallades  dels drets de les dones en concret el dret a decidir sobre el seu propi cos. Rosa Maria Palencia va ser l’encarregada de parlar d’aquest  premi, i va comentar que “encara queda molt per fer per normalitzar i canviar el paper de les dones al cinema, i perquè les noves generacions desenvolupin una mirada de gènere en el que ens envolta, i així h o manifesten a l’Audiovisual” : La guanyadora d’aquesta menció, la cineasta madrilenya Angels Maeso, no va poder venir a Barcelona  a recollir el premi, i ens va enviar un missatge de vídeo, en el que va manifestar la seva alegria pel premi “perquè aquest curts necessiten una més gran difusió, i que els pugui veure molta més gent”.  El mateix premi li va correspondre a la pel·lícula catalana: “Les coses que importen”, que va recollir Gràcia Camps, i la seva companya, de feina i vida, Mery Varó. Elles tenien molt clar que per a impactar amb el tema del “transgènere” calia barrejar ficció i realitat.   “La nostra proposta narrativa i visual – explicaven- ens ha  permès deconstruir estereotips, vivenciar i reflexionar sobre la transfobia,  que es veu  encara en moltes de les nostres conductes”.  El premi del públic, valorat en 350 euros, com ja es  sabia  per la votació popular,  ha estat per  “Waemiyaku- el Tambo”, pel·lícula  de Carlina Derks, enviada des de Perú.

 

El projecte DONA’MCINE està impulsat per Entrepobles, ONG dedicada a la cooperació solidària durant més de 25 anys , i per la productora Doble Banda, amb gran experiència en cinema i documentals de contingut social. Les dues organitzacions han format una plataforma virtual que vol potenciar la distribució i visibilització d’audiovisuals amb perspectiva de gènere que no tenen un espai en els mitjans de comunicació tradicionals. Leonor Miró, va comentar al finalitzar l’acte, que aquesta proyecció es veurà en diversos llocs de Catalunya i d’Espanya on es farà una presentació semblant. De la seva banda, Marta Figueras també va comentar que els documentals es penjarien al espai web de CIMA 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s