Manifest de “Feministes de Catalunya dirigit als partits polítics

PROPOSTA D’EXIGÈNCIES BÀSIQUES FORMULADES PER LES DONES ALS PARTITS POLÍTICS
PERQUÈ LES ASSUMEIXIN EN ELS SEUS  PROGRAMES ELECTORALS

“Manifest de Mínims” de  Feministes de Catalunya. Ya es pot consultar a la WEB el manifest i les adhesions al mateix, procés encara obert

14feministesdecatalunya

Manifest de Feministes de Catalunya dirigit als Partits

Com a conseqüència de la greu crisi econòmica, política, social i cultural que estem  vivint, les dones veiem com es va deteriorant cada  dia la nostra situació col·lectiva,  com s’intenten retallar els nostres drets i les nostres llibertats, com desapareixen els  ajuts que s’havien  aconseguit per retribuir el nostre treball de cura, com ens empobrim  encara més ràpidament que el conjunt de la societat, com les  nostres reivindicacions són oblidades i menystingudes. Com, en definitiva, s’instaura de manera creixent una  violència que es manifesta  no només en la violència de gènere sinó també en la  corrupció i la inseguretat creada per uns sectors socials que han aconseguit  dominar i  pervertir els instruments de la democràcia. Violència que ens afecta de manera  especial atès que encara no hem assolit, en la  nostra societat, una situació totalment  igualitària, i per tant som més sovint víctimes de tota mena d’abusos. Davant aquesta realitat,  hem decidit que no podem donar suport, en les properes eleccions, aquells partits que no es comprometin fermament en el compliment  de les  nostres reivindicacions més fonamentals, d’aquelles que considerem que compartim  amb la gran majoria de la població femenina  i també amb molts homes que hi estan  d’acord. No es tracta d’unes reivindicacions exhaustives, sinó de no retrocedir en els  drets ja  reconeguts i en alguns aspectes que són indispensables per al bon  funcionament de tota la societat, i als quals les dones som  especialment sensibles.

Heus aquí doncs les propostes que fem als partits polítics o coalicions que es  presentin a les actuals eleccions:

Exigim el compromís dels partits en els següents punts:

1. Eliminar l’actual projecte de llei sobre l’avortament i tornar a la legislació vigent sobre la interrupció voluntària de l’embaràs, i alhora comprometre’s perquè  aquesta esdevingui una prestació sanitària efectiva del Sistema Nacional de  Salut de forma que es respecti el principi d’equitat entre les dones de totes les  classes socials. Caldrà anar avançant més enllà i exigir el dret de les dones  sobre el propi cos.

2. Reactivar les polítiques de suport a les dones que pateixen maltractament,  modificant alguns aspectes del marc legal, de manera que s’adoptin mesures  que protegeixin eficaçment les dones de la violència masclista i que el delicte  d’apologia de la violència, de la denigració de les dones i l’odi sexista sigui  introduït en la legislació penal. Alhora, donar suport integral a les dones i als  menors que han patit aquest tipus de violència.

3. Dur a terme mesures preventives de la violència de gènere mitjançant  l’educació, de manera que en el sistema educatiu hi hagi un conjunt d’accions  específiques contra el sexisme, la violència i la discriminació, i es posin en marxa totes les previsions de la Llei de 2004 contra la violència de gènere.

4. Garantir i defensar els drets sexuals i reproductius de les dones, amb els quals  s’ha compromès l’Estat espanyol en diversos fòrums internacionals, i  universalitzar l’educació afectiva i sexual per als nois i per a les noies a través  del sistema educatiu.

5. Crear les condicions necessàries perquè cap dona pugui ser obligada a  prostituir-se, ser explotada sexualment o ser víctima de tràfic, així com la  necessitat de reforçar la persecució del proxenetisme i perquè s’eviti i  s’eradiqui l’explotació sexual de les nenes i els nens.

6. Eradicar la pobresa en totes les seves formes. La pobresa afecta a sectors de  tota la població, però molt especialment les criatures i les dones. Garantir la  igualtat d’oportunitats, responsabilitats i salaris, i establir una renda mínima  garantida, com estableix l’Estatut de Catalunya, per a totes les persones en risc  d’exclusió, el 60% de les quals són dones.

7. Ampliar, consolidar i fer efectiva la ‘Ley de Promoción de la Autonomía Personal  y Atención a las personas en situación de dependencia y a las familias’,  l’anomenada “llei de dependència”, que permet retribuir i posar en valor el  treball de cura gairebé sempre dut a terme per les dones.

8. Dur a terme polítiques que posin en valor els talents femenins i crear les  condicions per arribar a una societat paritària en tots els àmbits, garantint, en  primer lloc, la paritat en els àmbits públics i especialment en la representació

9. Promoure una nova organització social del temps que permeti que homes i  dones puguin conciliar la feina remunerada amb la feina domèstica i el temps  personal de manera que tots els temps es reparteixin de manera igualitària  entre uns i altres. Repensar la ciutat amb criteris d’equitat, cap a una  redistribució dels espais al territori que afavoreixi la gestió de la vida quotidiana,  per a una major accessibilitat a tots els llocs i per a un ús equitatiu del espais  públics per a totes les persones.

Demanem als partits polítics que assumeixin aquests punts i els incorporin als  seus programes electorals, i els advertim que, en cas que no sigui així, actuarem  per convèncer les dones de no votar cap d’aquells partits que no els acceptin.

Mireu la pàgina WEB.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s