“La Estrella”, una pel·lícula sobre les relacions abusives en cinema-fòrum

Belén Carmona és l’ autora de la novel·la, La Estrella* (Ediciones B), en la qual es basa la pel·lícula del mateix títol, de la que és  coguionista. El film està d’estrena als cinemes, però Carmona no es conforma amb l’èxit de públic a les sales comercials, i participa cada dimecres als Cinemes Girona de Barcelona als cinefòrums debat sobre un dels temes de la pel·lícula: la igualtat de gènere.

Carmona posa delante de cartel

“És el meu gra de sorra per concienciar sobre les arrels de les relacions tòxiques -explica- des de l’esperança: perquè a La Estrella veiem com una persona pot caure, però també es pot aixecar, i tornar a començar amb més força. La protagonista -que tan bé recrea Ingrid Rubio-  pot ser qualsevol persona de qualsevol barriada, independentment de la classe social, i en el cas de la novel·la i la pel·lícula, la protagonista és de Santa Coloma de Gramenet: es tracta d’una història local amb missatge universal”. Com afirmen Ingrid Rubio i Carmen Machi, La Estrella és una història que transmet un missatge de llum amb alegria, i surts de veure la pel·lícula amb un somriure i força”.

Estrella aprèn a ser feliç, a escoltar-se, a ballar amb la vida, a través del flamenc. I a la novel·la, que compta amb més de cent seixanta referències musicals, la protagonista canta una de les seves çançons preferides: “Els meus pares són andalusos, però jo he ‘nasió’ aquí. Tinc l’ànima catalana i no la vull canviar. Aquí hi ha la meva Andalusia. A mi m’agrada l’herència que em van deixar els meus pares de flamenc i alegria, però visc a Barcelona i aquí hi ha la meva terra”.

La Estrella, publicada per Ediciones B, és la tercera novel·la de Carmona, i és la segona pel·lícula d’Alberto Aranda. Protagonitzada per Ingrid RubioCarmen MachiMarc ClotetFele Martínez, iCarlos Blanco ha estat molt elogiada per la crítica, que ha ressaltat sobretot que la història està molt ben explicada i la brillant interpretació de Rubio i de Machi.

Belén Carmona somniava de nena amb ser escriptora i ajudar a aconseguir un món millor. I ara els seus somnis s’han fet realitat amb “bona estrella” com diu la seva família andalusa. Anteriorment va escriure: “Cesària” -novel·la que va publicar als vint anys- amb èxit de crítica i públic, que van destacar el seu talent literari i el seu personal estil.

Una historia per a reflexionar

Periodista, docent, especialista en Comunicació i Màrqueting, i en Gestió de Projectes Multiculturals i Fundraising, Carmona ha treballat per a Amnistia Internacional, promovent la implicació de les arts en la defensa dels drets humans. També, ha col·laborat amb la Internacional Yehudi Menuhin Foundation. Ha estudiat literatura a la UNED. “A la Estrella, Alberto i jo hem treballat colze a colze, i estic molt feliç amb el camí i el resultat. Ser coguionista ha estat una experiècia molte  enriquidora, i m,´ha encantat poder fer ballar a Estrella amb La Tani, professora meva de ball”. La Estrella, novel·la i pel·lícula, cadascuna amb una coreografia diferent, brillant amb llum pròpia.

Aranda, Carmona i “Estrella” -la protagonista d’aquesta òpera prima – comparteixen un territori comú, una de les poblacions més populoses al costat de la gran ciutat, Santa Coloma de Gramenet. Aranda i Carmona van néixer i es van criar en aquesta ciutat-dormitori propera a Barcelona en un ambient marcat per la segona generació d’aquells xarnegos emigrants del sud de la península que es van establir, després de successives onades migratòries, a la Catalunya de la postguerra.

Belen Carmona hace tambien un pequeño papel en al película

La pel·lícula des de la seva estrena ha tingut molt bona trajectòria. Va tenir un gran èxit en la seva presentació al Festival de Cinema de Màlaga. I per a Carmona això té un valor immens i així ho remarca: “La Federació de Dones de Màlaga i la directora d’Igualtat de l’Ajuntament d’aquesta ciutat, que van assistir a la projecció de la pel·lícula al festival i ens van felicitar i van subratllar el valor que té com a eina de prevenció de la violència, a través d’ella es podria crear consciència especialment als instituts per generar debat entre els i les joves i que puguin detectar els indicis de la violència psicològica”.

D’altra banda, per a escriure la novel·la, Carmona va estar molt temps investigant, es va documentar a fons sobre el tema, i tant per la novel·la com pel guió de la pel·lícula, va comptar amb l’assessorament de Tamaia (Viure sense violència) : “Tamaia també valora la novel·la i la pel·lícula com una molt bona eina de reflexió i prevenció de la violència: aquesta llavor d’esperança és la que volíem plantar amb La Estrella”.  Una altra bona notícia és que el Ministeri de Cultura la ha qualificat com  “un film especialment recomanat per al foment de la igualtat de gènere”.

Per aquesta bona acollida i per les seves possibilitats “didàctiques”, Carmona està molt i molt il·lusionada i per això segueix participant a les  sessions de cine-fòrum desprès de la projecció dels dimecres als Cinemes Girona: A la propera, del dimecres 3 de juliol, asitirà la presidenta del ICD,  Nuria Balada i representants de Tamaia* .

Es pot veure el tràiler a Youtube  i es pot escoltar la música de Rumba de la película, “Mi Estrella” aMuchachito Bombo Infierno

*’Els dimecres, després de la sessió de les 19,30h, als Cinemes Girona, també hi ha projeccions per a associacions, grups, centres cívics o escoles. Assistència en grup a les sessions del Cinemes Girona de Barcelona, Entrada a 5.50 € per persona. Per veure la pel·lícula en altres sales, consulteula Guia del Ocio.

* Per socies i amigues de Tamaia. Preu: 5 euros. Confirmar Email i telef. 93-412.08.83 (Fins al 2 de juliol)

Podreu seguir La Estrella a: https://www.facebook.com/LAESTRELLAdeBELENCARMONA
[Publicat anteriorment a La Independent ]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s