“S’ha desenvolupat un procés molt positiu d’actuacions entre el món del periodisme, la política i la joventut per lluitar contra la desigualtat”

Balanç de la Campanya Mou-te per la Igualtat. És de justícia”
La Campanya “Mou-te per la igualtat. És de Justícia” ha treballat amb professionals dels mitjans de comunicació, representants polítics, i alumnat d’instituts d’ensenyament, sobre la desigualtat en el tractament de les dones als mitjans i ha  proposat mesures  per què es tinguin en compte la perspectiva de gènere en les noticies. Es segueix discriminant o invisibilitzant  a les dones, sobretot quan es tracta  d’informacions provinents del sud, o dels  països menys desenvolupats. Nuria de Gispert, com a Presidenta  del Parlament va rebre las conclusions del tallers realitzat per l’alumnat de 3 instituts de Catalunya, i va felicitat a les noies i nois  que han desenvolupar aquesta feina col·lectiva sobre  d’igualtat.

Aquesta campanya dirigida i  coordinada  per la Fundació Ajuda en Acció,  que ha comptat amb  la col.laboració d’Entreculturars i Intered i amb el suport de l’Agencia  Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)  ha tingut una durada de tres anys.  Ha abastat  tres eixos d’actuació: els mitjans de comunicació, els joves i els món de la política. L’última acció va ser al Parlament de Catalunya, on un grup de l’alumnat dels IES,  Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita, Thos i Codina de Mataró, Francesc Ribalta de Solsona i del Francesc Cambó, de Verges van poder parlar en la seu de la cambra catalana amb Nuria Gispert, que es va mostrar molt interessada en els resultats del taller que havien fet  al matí.   En aquesta presentació han estat presents els invitats especials d’Ajuda en Acció en Catalunya, Marcela Rebollo, diputada boliviana, Parvinder Sing, responsable de comunicació d’Ajuda en Acció en L’Índia i Maria Renée Duchen, periodista boliviana.

Dies abans es va posar sobre la taula el tema de la desigualtat del tractament del gènere i el sud als mitjans de comunicació, en un desdejuni al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al presentar el 3er Informe realitzat per Indera per ajuda en AccióL’informe titulat:  Representació de les relacions de Gènere en les noticies sobre el sud. Estudi de casos en mitjans de comunicació catalans va ser debatut en aquesta taula en la que van participar uns 35 professionals del periodisme, experts i expertes de gènere i de la cooperació. “Hem aconseguit – valora  Marta Macias  delegada d’Ajuda en Acció  de Catalunya i Balears- establir aliances amb diferents professionals dels mitjans de comunicació, per tal de sensibilitzar-los envers les desigualtats de gènere que es donen al món. En aquest sentit, no només hem posat en la agenda la desigualtat de les dones, si no que a mes hem viatjat, juntament amb aquests mitjans, a diferents països del  Sud, on Ajuda en Acció impulsa projectes que promouen l’apoderament de les dones”. I en aquesta última taula han portat a Barcelona a Maria  Renee Duchen periodista de Bolivia i a Parvinder Sing, cap de comunicació d’Ajuda en Acció, a l’India que han explicat la feina que estan desenvolupant i han corroborat que la discriminació  i el tractament diferenciat de les dones està a l’orden del dia als seus països. També s’ha comptat amb la presència de Marcela Revollo, diputada nacional de La Asamblea Plurinacional de Bolivia.

 Aquest informe és l’últim d’una sèrie de tres que han investigat temàtiques diverses amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la representació mediàtica de les relacions de gènere, tant en el context de Catalunya, com en relació a la representació que des dels mitjans de comunicació del Nord es fa del Sud.  Els informes s’han presentat sempre en actes públics en els que s’han organitzat taules de debat amb professionals dels mitjans de comunicació de primer nivell a casa nostra, per tal de posar aquest assumpte sobre la taula i en el seu dia a dia.

 Fomentar la igualtat de gènere en las polítiques de cooperació
La Campanya ha implicat de manera molt específica a professionals i futurs professionals dels mitjans de comunicació i a col·lectiu de joves de Catalunya. S’ha escollit implicar a  aquests tres col·lectius clau de la societat civil catalana per aconseguir la transformació d’actituds i comportaments arrelats a les nostres societats. Tal com explica  Macias, “tenim la convicció que aquests dos col·lectius són agents claus per aconseguir la transformació d’actituds i comportaments arrelats a les nostres societats”. Alhora, i amb el mateix grau de importància, s’ ha fomentat la igualtat de gènere en les polítiques de cooperació al desenvolupament, incloent les polítiques de cooperació impulsades
pel govern català. “Pensem que els canvis d’actituds s’han de donar des de sota, des de la societat, però que les polítiques públiques són fonamentals per impulsar i donar sostenibilitat en el temps a aquests canvis tan necesaris” 

Macias subratlla d’importància de implicació política, ja que s’han reunit amb pràcticament tots els grups parlamentaris catalans, “en un primer moment, per a presentar la Campanya; més endavant i amb l’horitzó de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, per a incidir en els seus programes electorals, amb les recomanacions que hem fet des de la campanya en matèria de gènere, i finalment per fer-les arribar les conclusions”. Els representants polítics: perquè tenen el poder de fer possible la igualtat entre homes i dones. I això implica fer complir els compromisos adquirits en la Plataforma d’Acció i els Objectius del Mil·lenni

 El jovent serà el protagonista dels canvis
La joventut: perquè son agents transformadors i multiplicadors del canvi

Durant aquests temps també han estat treballant a alguns IES de Catalunya, mitjançant diversos recursos educatius: reportatges, exposicions, tallers, xerrades, còmics… tots generats per la Campanya amb la temàtica de les desigualtats de gènere com a fil conductor.  “L’objectiu ha estat sensibilitzar al nostre jovent sobre la discriminació que encara pateixen les dones arreu del món, el paper actiu que moltes d’elles prenen, tot i aquesta realitat adversa,  pera assolir la igualtat, i el coneixement de la normativa internacional que existeix, tot i que no que no es fa efectiva en la major gran part d’estats del món”-explica Macias.

 La campanya ha volgut tancar el cercle fent que aquest jovent sigui el protagonista i prenguin la paraula pera reivindicar l’acompliment dels tractats internacionals en matèria de drets de les dones, principalment la Plataforma de Beijing i els Objectius del Mil·lenni. “És així com creiem que aportarem, al nostre jovent, una important experiència: elles i ells son capaços de entendre una problemàtica, treballar-la conjuntament, trobar-ne les possibles solucions i demanar, a les persones que els representen, l’adopció de mesures per tal d’eradicar-la”

 Les discriminacions per raó de sexe representen la negació dels drets humans a més de la meitat de la població del món, les dones. Complint les recomanacions internacionalment aprovades a la Plataforma de Beijing i als Objectius del Mil·lenni, no només universalitzem drets, sinó que fem un pas imprescindible per eradicar la pobresa al món, ja que és un fet demostrat que discriminació femenina i pobresa son dos fenòmens intrínsecament units.

Julia López
Barcelona, 02  de juny 2011
Fotos de Susana S. Villafañe
(Fotos: en el Parlament amb Nuria Gispert,  del grup amb l’alumnat assistent, Marcela Revolla, i l’equip d’Ajuda en Acció junt als  tres invitats )
.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s