Campanya “Mou-te per la Igualtat, és de Justícia” Presentació del 3er Informe

Reportatge I VÍDEO publicat a Dones en Xarxa: Autora. Maria Freiria
Els Mitjans de Comunicació i les relacions de gènere;  dimecres 11 de maig de 2011

El passat 5 de maig es va presentar l’informe Representació de les relacions de gènere en les noticies sobre el Sud: estudi dels casos en els mitjans de comunicació catalans que ha elaborat la Campanya “Mou-te per la igualtat, és de justícia” amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).L’objectiu central de la campanyaés promoure l’exercici d’una ciutadania no sexista amb capacitat d’influència per fomentar el compliment dels acords de la Plataforma de Beijing i els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni en les polítiques del govern català en matèria de cooperació al desenvolupament.

L’acte, que es va celebrar al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb un esmorzar-debat amb periodistes i representants del món associatiu, va està conduït per Marta Macias, directora d’Ajuda en Acció a Catalunya i Balears.

En el decurs del mateix es va comptar amb les intervencions de Maria René Duchèn, periodista boliviana de Radio Laser 98 i Cadena A, i Parvinder Singh, cap de comunicació d’Action Aid India.

El director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens ,també va ser present a la presentació de l’informe, doncs un dels objectius de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament és l’apoderament de les dones com a objectiu estratègic de la cooperació catalana per la seva capacitat transformadora als països del Sud, i s’ha de donar a conèixer amb equitat a la ciutadania del Nord.

Carles Llorens, va destacar “ la importància dels mitjans de comunicació en la lluita per la igualtat de gènere. En aquest sentit, va esmentar “trobo a faltar reaccions més contundents quan des dels mitjans de comunicació es llancen missatges misògins com es va fer contra Mònica Terribas o Leire Pajin.”

Així mateix, i posteriorment a les intervencions inicials, en el debat van haver-hi aportacions interessants per part de dones periodistes de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i de diferents mitjans, com l’Eva Peruga, Defensora de la Igualtat del diari El Periódico, i també d’altres institucions, com ara Dolors Comas, Consellera del Consell Audiovisual de Catalunya. L’estudi ha estat elaborat perIndera, consultoria de gènere, i és el tercer i últim que s’ha fet des de la campanyaMou-te per la igualtat. És de justícia que han liderat Ajuda en AccióEntreculturasIntered.

L’informe proposa un estudi sobre dues noticies del “sud” que es consideren rellevants des de l’anàlisi de la representació de les relacions de gènere i completarà el marc teòric dels dos anteriors, amb un conjunt de reflexions i anàlisis d’informacions periodístiques. Les dues notícies analitzades son l’elecció de la presidenta del Brasil Dilma Roussef i el succés dels miners atrapats a un mina, a Xile.

Conclusions de l’Informe.

Avancem algunes de les principals conclusions de l’informe que lluny de mostrar una realitat més favorable cap la igualtat, els resultats ens demostren tot el contrari.

Per començar, l’informe mostra un panorama que no sembla haver-se modificat substancialment en els darrers anys. Es continuen presentant desigualtst similars en el tractament periodístic cap a les dones i els homes per parts dels mitjans.

Segons ens diu l’informe, del que es tracta és d’identificar elements sobre els quals reflexionar i que permetin continuar incidint en els mitjans de comunicació per avançar cap a una representació de la realitat més equitativa des d’una perspectiva de gènere.

Breu anàlisi de les Conclusions més destacades.

1.-La sobrerepresentació de les dones en l’àmbit informatiu i la seva guetització en determinats sectors de la informació continuen sent pràctiques usuals del periodisme.

2.-Com ens presenten les dones als mitjans? Les dones són presentades com a informants anònimes, com a usuàries de serveis i no com a professionals. S’enfatitza la importància de l’aspecte físic o l’edat molt més que en el cas dels homes.

3-L’ús androcèntric i sexista del llenguatge es manté com a forma d’invisibilitzar les dones i les seves aportacions

4.-Amb respecte a la producció informativa. Es detecta que la cultura periodística és aliena a les desigualtats de gènere i sovint les reprodueix en un automatisme que és difícil de trencar, malgrat la voluntat de canvi de moltes persones professionals.

5.-S’identifica un tracte diferenciat quant a la legitimitat atorgada a dones i homes per protagonitzar notícies vinculades a l’esfera pública.

La campanya està arribant a la seva fi desprès de tres anys i tindrà continuïtat en una nova campanya Dones i homes es mouen per la igualtat, que vol aprofundir sobre dona i economia.

Fotos: Susana S. Villafañe

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s