Mou-te per la Igualtat: tres anys de treball conjunt entre ONG i un munt de resultats

 

 

Noticia Publicada per la FCONG
en Canal Solidari

La setmana que finalitza la Campanya Mou-te per la Igualtat, Ajuda en Acció i  Intered han presentat l‘últim informe de la campanya i un document de recomanacions de tractament periodístic on es creuen les anàlisis sobre desigualtats de gènere i Nord/Sur

En quin espai a Barcelona ens podem assabentar al mateix temps que el CAC publica informes sobre pluralisme polític on la variable de sexe està present, que els nostres mitjans van qüestionar més o menys subtilment la capacitat de Dilma Rouseff per ser presidenta de Brasil o que a l‘Índia ha passat exactament el mateix amb la última candidata Gandhi, mentre que no transcendeix que hi ha un milió de dones assumint càrrecs a la política local i, moltes més, a les seves comunitats?

Aquestes qüestions i moltes altres van sorgir en un debat convocat dijous passat al Col·legi de periodistes. Hi van participar professionals dels mitjans, professores de les facultats de periodisme, membres del CAC i periodistes especialitzats de Bolívia i l‘Índia.

Després de tres anys de recorregut la Campanya Mou-te per la Igualtat és un bon exemple de la complexitat que comporta avui el treball d’educació per al desenvolupament de les ONG. Molt més enllà del banner o l’anunci de 20 segons pot haver tota una estratègia de mig i llarg termini per incidir en públics diversos, amb objectius complementaris i amb missatges, suports i llenguatges diferenciats. En la societat-xarxa, la complicitat amb altres agents educatius, com ara el professorat o els periodistes és la clau per canviar les actituds socials respecte a les desigualtats de tot tipus.

A banda del gran públic, els joves d’institut o les administracions, la Campanya s’ha orientat a incidir en els i les professionals de la informació. Quinze anys desprès de l’aprovació de la Plataforma d’Acció de Beijing i segons les dades del Monitoreig Global de Mitjans i del CAC, continua existint un fort desequilibri entre la representació de les dones i dels homes, tant des de el punt de vista qualitatiu com quantitatiu. Per confirmar que tots els vicis periodístics que tendeixen a invisibilitzar la dona o presentar-la com a víctima s’amplifiquen quan es parla de les dones del Sud, des de la Campanya s’han elaborat tres informes que permetessin fer una diagnosi a nivell català.

L’acte va comptar amb la presència d’una periodista de referència a Bolívia, María René Duchen, activista i defensora dels drets de les dones i de Parvinder Singh, periodista encarregat de la comunicació d’Action Aid a Índia i implicat en campanyes per la reivindicació del dret a la terra de les dones dàlit, i contra la pràctica d’avortaments selectius per a evitar el naixement de nenes. Tots dos van posar de manifest el caràcter global de les desigualtats de gènere, més enllà de les especificitats econòmiques i culturals. Duchen va parlar de la importància de l’educació de les dones per millorar la situació de pobresa i com els mitjans poden ajudar i, des de la seva experiència personal com a candidata a vicepresidenta, de les dificultats de l’accés al poder per les dones. Parvinder, per la seva banda, va recordar que les dones no neixen dones sinó que “es fan dones”, que les millores econòmiques i polítiques al seu país no havien modificat el rol de les dones, i que per trencar amb estereotips és important presentar dones en posicions de lideratge i com actores de canvi.

A l’acte van assistir també Carles Llorens, director de l’ACCD, i Elena Vicente, responsable d’Educació per al Desenvolupament. Llorens va confirmar que el nou Govern mantindria aquesta línia estratègica i va aportar alguns temes al debat com ara la necessitat de ser més dur amb les expressions públiques de misogínia, la tendència dels mitjans de parlar només de dones quan es parla de conciliació quan els problemes són de tots dos gèneres, o de parlar de com altres cultures tracten la dona, i no centrar l’atenció en què passa a la nostra societat.

Altres convidades com Elvira Altès, Dolors Comas, Joana Gallego o Tona Gusi van insistir en el rebuig dels mitjans als temes de dones destacant que no arriben al 10% les fonts expertes que apareixen als mitjans i que són dones; la discriminació positiva cap a la masculinitat; la nul·la presència del tema a la formació dels periodistes; o la necessitat de canviar també la imatge del home i la masculinitat. Igualment però es van reconèixer avenços encara que molt lents en alguns temes com la violència de gènere i es va demanar el suport de les institucions per tal d’incidir en els grups empresarials responsables de les direccions dels mitjans.

Com a colofó de la feina realitzada durant aquesta tres anys per un munt d’actors s’ha elaborat un document de recomanacions per als mitjans i els professionals de la informació on se’ls demana que prenguin consciència de la seva gran influència i responsabilitat tant en la reproducció com en el trencament dels estereotips i les desigualtats socials. Se’ls demana també que s’esforcin per explicar les causes de la pobresa i les desigualtats, que difonguin els objectius de la Plataforma d’Acció Beijing i que evitin la visió dicotòmica Sud desenvolupament/Nord desenvolupat. Pel que fa específicament a la igualtat de gènere es demana que s’evitin les referències a la vida privada de les dones quan aquestes ocupen espais de poder per no deslegitimar-les; que s’utilitzi un llenguatge no sexista i no etnocèntric; que no es caigui en la subrepresentació de les dones, en marginar-les a seccions concretes o en reproduir els models hegemònics de feminitat i masculinitat.

L’11 de maig es tanca la campanya amb una trobada entre estudiants de quatre instituts de Catalunya i representants politics, periodistes i convidats del Sud, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí ,i amb la posterior presentació de les conclusions de la campanya a la presidenta del Parlament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s