Malgrat els canvis socials, el tracte periódistic a dones i homes per part dels mitjans és d’abans i discriminatori

 Així ho demostra l’informe elaborat per indera per Ajuda en Acció que es va presentar, en una taula rodona am 35 professionals de la comunicació, al cooperació i el gènere, que es va realitzar  al Col·legi de periodistes de Catalunya  el dijous 5 de maig

“Hi ha una relació  directa entre pobresa i desigualtat de gènere i és impossible lluitar contra la pobresa si no lluitem contra la desigualtat de gènere, ha manifestat Marta Macias, directora de la Fundació Ajuda en Acció a Catalunya i Illes Balears, a l’acte de presentació de l’informe Representació de les relacions de gènere en les notícies sobre el Sud: estudi de casos en mitjans de comunicació catalans.

Aquest informe tanca la sèrie d’estudis sobre gènere i mitjans de comunicació de la campanya “Mou-te per la Igualtat. És de justícia.” El seu objectiu és analitzar algunes pràctiques de representació sobre esdeveniments als països considerats del “Sud”, aplicant un enfocament de gènere i identificant, així, la presència asimètrica de dones i homes o l’ús d’estereotips de gènere.

Cal  mostrar una realitat més equitativa des d’una perspectiva de gènere
Els mitjans de comunicació no són neutrals: és mouen en un món en què les dones estan discriminades en molts sectors i que integra de manera diferent segons el sexe, però “ells tenen la possibilitat de reforçar o no aquesta desigualtat” van dir Amanda Alexanian i Raúl López, membres d’Indera.

La presentació de l’informe va comptar amb la presència, com periodistes invitats,  de Parvinder Singh, director de comunicació d’Ajuda en Acció a l’Índia,  i coordinador de Action Aids, on es treballa en la defensa dels drets de les persones més vulnerables i marginades de la societat, i de la periodista boliviana María René Duchén, que dirigeix ​​un programa de ràdio, i va ser  responsable de premsa de les notícies nacionals de la televisió boliviana. Desprès de ser candidata a vicepresidenta de la República en les ultimes eleccions, va fundar la ONG “ Nuestra esperanza”, que treballa amb les dones maltractades. Duchén sempre ha segut  una gran activista i defensora dels drets de les dones. 

Després de la presentació de l’informe va intervenir Carles Llorens, director general de l ‘Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que ha expressat la voluntat d’afavorir la continuïtat d’aquests projectes. A continuació, va seguir el debat amb la intervenció de Parvinder Sing (cap de comunicació d’Action Aid Índia) qui es va referir a canvis importants a l’Índia i “on es pot visualitzar les dones com a autores del canvi”.

“Set de cada deu bolivians són pobres i sis viuen en la misèria. Al meu país la pobresa té rostre de dona”, va manifestar Maria René Duchén, destacada periodista, editora i presentadora de notícies a la televisió boliviana. Cal portar la problemàtica de la dona als mitjans. El problema de la violència no reconeix fronteres, però si la vida fos més fàcil al nostre país vostès tindrien menys flux migratori i aquestes dones que emigren podrien fer molt bé a la nostra societat.

Julia López

Fotos: Susana S. Villafañe

[+info a moncomunicacio.com.  On trobareu recmenacions en PDF i l’informe complert]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s