“Les dones estan mostrant el camí per sortir de la crisis, que no passa per la tradicional competitivitat masculina si no per una nova cultura empresarial, per la cooperació i per la feina en Xarxa” Aquesta ha segut una de les principals conclusions de l’assemblea general de FEM, Femmes Europeennes des Moyennes et petites Entreprises que s’ha celebrat a Barcelona, el divendres 5 de novembre de 2010.
A la jornada van assistir unes 100 empresàries, la majoria d’elles integrades a la Xarxa europea FEM, que compta amb unes quaranta entitats en països com Alemanya, Àustria, Dinamarca, França, Espanya, Itàlia, Portugal. Totes tenen com a denominador comú representar i promoure a emprenedores i empresàries de petites i mitjanes empreses europees.
Aquest any, FIDEM, com a entitat membre de la Xarxa, s’ha encarregat d’acollir la trobada anual i d’organitzar a Barcelona la jornada de dones empresàries europees , que a més de comptar amb diverses conferenciants va finalitzar amb una sessió de networking on les empresàries i emprenedores de FIDEM que han assistit ham tingut la oportunitat d’establir contactes amb una cinquantena d’empresàries vingudes d’arreu d’Europa.
La jornada la van inaugurar Miquel Valls president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Núria Viñas, directora gerent de FIDEM, Núria Lao, presidenta de l’Observatori de la Dona de la Cambra de Comerç de Barcelona Giovanna Boschis, presidenta de FEM i Rosa Clavell, viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació de la Generalitat de Catalunya, que va mostrar amb dades oficials el poc creixement d’incorporació de dones a les tasques directives: “I ens hem preguntat el per què: Encara que les dones superem en formació universitari als homes, però a vegades el nostre afan perfeccionista i una certa inseguretat ens fan quedar-nos al darrera. A més s’ha comprovat la dificultat de les dones de participar en postgraus i cursos directius, que són cantera de futura contractació empresarial”
Segons Boschis, i parlant del marc europeu, i del seu Pais, Italia, “les dones estan demostrant que malgrat la situació de crisi econòmica i la retallada de recursos, segueixen creant petites empreses i donat feina. Estan acostumades a treballar amb menys financiació, i a donar una resposta ràpida a les necessitats socials. La seva forma de desenvolupar empresa és un model a seguir”
A la segona sessió va parlar Anna Mercadé, de l’Observatori de la Dona de la Cambra de Comerç de Barcelona, que va incidir en els nous valors de les empreses del futur, i sobre el estudis fets pel Observatori va comentar d’una manera gràfica amb una piràmide en la que es podia observar com les dones amb una base més ampla d’estudis nomé arriben al 4,5 % de llocs directius: Al contrari que el homes que feien una piràmide invertida mostrant que amb menys estudis arriben al 96 % dels llocs màxims de decisió de les empreses. [info a Moncomunicacio.com]
Texto y Fotos: Julia López i Susana S. Villafañe