Dijous 14 de juny 2010 Col·legi de Periodistes de Catalunya Rambla de Catalunya, 10, pral. De 10 a 12 hores
L’objectiu de la taula de debat convocada per Ajuda en acció es c es debatre els punts principals de l’informe que és presenta, que tracta sobre: Anàlisi sobre la perspèctiva de gènere de la cooperació al desenvolupament en els mitjans de comunicació. Es vol arribar a conclusions i acordar la posada en marxa de recomanacions concretes.
I comptarà amb la presencia de:
Marta Macias, delegada a Catalunya i Balears de la Fundació Ajuda en Acció, parlarà de la Campanya Mou-te per la Igualtat, i Maria Montesinos, sòcia directora de Indera, coordinadora de l’Informe
Participaran també un grup de periodistes, experts/es en gènere, cooperació i responsables de mitjans de l’estat espanyol, entre els que destaquem:
Gemma Lienas, Escriptora, columnista i experta en gènere
Elvira Altés, periodista, professora de la Facultat de Ciències de Comunicació de l’UAB, investigadora de Gènere, coordinadora en l’Estat Espanyol del Monitoratge internacional Mitjans.
Nany Carvajal presidenta de l’Asociación de la Prensa de sevilla
Marisa Goñi, directora de TVE en Baleares
Eva Peruga, defensesora del lector de El Periódico
Rita Marzoa, directora del Programa Solidaris de Catalunya Radio
Adriana Monclús, directora del L’Informatiu Vespre de TVE
David Minoves, director General de l’ACCD:
Joan Palomes, coordinador de La Pau -el Triangle
El paper de les dones a la cooperació s’invisibilitza i no es té molt en compte
L’informe: Anàlisi amb perspectiva de gènere de la cooperació al desenvolupament en els mitjans de comunicació, és el segon, d’un total de tres, que tenen l’objectiu comú de fomentar un debat sobre la representació de les relacions de gènere en els mitjans de comunicació a Catalunya, tant en els mitjans audiovisuals com en la premsa escrita.
La perspectiva de gènere representa un eix central en el progrés cap a una comunicació que compleixi amb els objectius d’informar, generar opinió i remoure consciències: permet identificar els elements claus en l’estructura de les relacions
desiguals de poder i, en conseqüència, saber on anar a cercar informació, a qui preguntar i sobre quins assumptes. En definitiva, es tracta d’informar i comunicar sobre cooperació al desenvolupament des d’una visió positiva que tingui en compte
la diversitat, la interculturalitat i la igualtat de gènere; és a dir, més completa i menys estereotipada, cosa que permet crear un pont entre diferents realitats en el món en comptes de reforçar idees preconcebudes.
Aquest informe es divideix en dues parts, la primera es centra en el marc teòric i polític que defineix el que s’ entén per cooperació al desenvolupament i quins tipus d’enfocament incorporen les relacions de gènere en els seus plantejaments. La segona part analitza alguns exemples de diferents mitjans de comunicació catalans, un privat i dos públics: la secció Cooperació del diari Avui, un reportatge del programa 30 minuts de TV3 i dos talls del programa Solidaris de Catalunya Ràdio.
A l’informe es valora:
1. Presència/ absència de les dones en els programes/noticies sobre desenvolupament. I es pregunta: en les noticies sobre cooperació, ¿què lloc ocupen les dones? Una qüestió molt rellevant per què en la comunicació prevaleix una visió androcèntrica que dona als homes la representació de subjecte universal i protagonista principal, en contrast amb les dones, que habitualment només es legitimen quan són representades en “assumptes considerats de dones”.
Y con element de debat l’infome també tracta d’esbrinar si les dones i els homes estan representats per igual en els programes/noticies en que es parla de desenvolupament.
La presentació d’aquests informes tenen l’objectiu comú de fomentar un debat sobre la forma de representació de les relacions de gènere en els mitjans de comunicació a Catalunya, tant en els mitjans audiovisuals com en la premsa escrita, i formen part de la Campanya Mou-te per la igualtat. És de justícia que es desenvolupa per iniciativa de tres organitzacions de la societat civil: Ajuda en Acció, Entreculturas i Intered.
[+per a més informació truqueu a Julia López, Responsable de Comunicació: Telfs: 933 070 524 i 656920567]
moncomunicacio.com (consultar informe en PDF)