Lola Anglada: Exposició de Dibuixos i l.lustracions compromesos

 

Fins al 6 de juny 2010
Exposició a Tiana de Lola Anglada: “Poderosa memoria. Dibuixos i il.lustracions més compromesos”.

 

Lola Anglada, catalana universal, feminista, molt reconeguda com il.lustradora de tants i tants contes infantils que han quedat fixats a la nostra memoria, també va tenir una obra molt ampla i diversa,  que es la que  es mostra aquesta exposició a la seva ciutat natal: Tiana. Un bonic lloc del Maresme, a prop de Barcelona que ben mereix una visita.

Sala d’exposicions del casal de Tiana. Avda Isaac Albeniz, 8-12

Aquesta es la presentació de l’exposició amb paraules de L’alcalde de Tiana i de  les Comissàries: Nuria Rius i Teresa Sanz

 El 12 de setembre de l’any 1984 moria a Tiana la il·lus-tradora, escriptora i patriota Lola Anglada i Sarriera des­prés de 40 anys de reclusió interior a la vila de Tiana. En commemorar-se recentment també el 70è aniversari del final de la Guerra Civil i l’inici d’una brutal repressió contra els i les demòcrates i contra Catalunya, els actes d’homenatge a Lola Anglada destaquen el seu compromís cívic i polític durant la Guerra i la peculiar repressió que ella va patir en el context de l’exercida contra intel·lec-tuals i artistes catalans.

L’Ajuntament de Tiana treballa des de fa 11 anys per acon­seguir que finalment es construeixi el museu que Lola Anglada va reclamar en vida i que tant es mereix. Aquest serà l’homenatge més complet que veritablement agrairia l’artista barcelonina de naixement i tianenca d’adopció.

Emili Muñoz

Alcalde de Tiana

Lola Anglada Sarriera (Barcelona 1892 – Tiana, 1984) va ser una dona vital i apassionada. Des de molt jove s’inicià en el dibuix i en la pintura i decidí dedicar-se plenament a l’art. També molt aviat posà els seus esforços en l’intent d’aconseguir una Catalunya lliure i republicana. Ara bé, la Dictadura Franquista la confinà al poble de Tiana silenciant la seva obra, i només deixà emergir a poc a poc la seva faceta d’il·lustradora i escriptora de contes infantils.

Aquesta exposició vol donar a conèixer la part més com­promesa i desconeguda de l’obra de Lola Anglada:

Els dibuixos que, a mode de reportatge viu, il·lustren el dia a dia de la Guerra Civil: milicians i milicianes, bri­gadistes internacionals, anarquistes, gent del Comissariat de Propaganda, gent del carrer i també els altres, aquells que iniciaren i guanyaren la guerra: falangistes i requetès, així com gent del carrer i criatures saludant amb el braç alçat.

La seva col·laboració amb el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya amb la creació i il·lustració del conte El més petit de tots, personatge que es va con­vertir en mascota de la lluita a favor de la República.

Els dibuixos i les il·lustracions per a la revista de marcat caire nacionalista Nosaltres Sols!

La seva participació en actes i moviments en defensa dels exiliats i empresonats catalans.

La seva col·laboració en revistes escrites i dirigides majoritàriament per a les dones i les joves de l’èpo­ca, així com algun dels seus contes amb protagonistes

femenines.

Copsarem l’altra cara d’aquesta artista compromesa amb el catalanisme, amb un cert feminisme i amb els proble­mes socials dels anys de la Dictadura de Primo de Rivera, de la República i de la Guerra Civil en què col·laborà activament en defensa de les idees republicanes.

Núria Rius Vernet i Teresa Sanz Coll Comissàries delexposic

(info: Julia López. moncomunicacio.com)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s